Članek: Čakre 1.del

Če se želite pridružiti našemu tečaju HATHA JOGE kliknite na to povezavo in preberite več o tem...

Kaj so čakre?

Beseda čakra pomeni v sanskrtu »vrtinec« ali »kolo«

Čakre so psihoenergijska središča v etrskem telesu, nekakšni etrski organi. Psihoenergijska  središča so zato, ker glavne čakre sprejemajo določeno psihično energijo in jo spreminjajo v ustrezno vibracijo v etrskem telesu. Čakra je kot vrtinec, ki nas popelje v neko drugo dimenzijo, oziroma kvaliteto v etrskem telesu, ki jo potem možgani dešifrirajo kot misel ali čustvo ali občutek.

Kaj je etrsko telo?

Starodavni indijski in tibetanski zdravilci in modreci so s svojo jasnovidnostjo imeli sposobnost videti etrsko telo kot nekakšna večbarvno kopreno, mavrico ali čipko  stkano iz najfinejših materialov, ki se v čudovitih barvah preliva med seboj v svetlobne točke in žive črte imenovane nadiji.

Kaj so nadiji?

Nadiji so etrski dvojniki živcev, ki bi jih naj bilo v našem telesu  okoli 72.000. Predstavljamo si jih lahko kot nekakšne kanale po katerih se pretaka in vrtinči naša osnovna življenjska energija, tako imenovana prana. Prano naše etrsko telo vsrka preko sonca in uživanja pretežno sveže vegetarijanske hrane, saj »živa« hrana vsebuje največ sončne prane. Etrsko telo prano vsrka in jo tudi oddaja oz. žarči v okolje, kot bioenergijo.

Če mi želite postaviti kakšno vprašanje, se pozanimati za ure treningov ali karkoli drugega, sledite tej povezavi in mi pišite.

Trije osnovni etrski kanali oz. nadiji, ki potekajo ob hrbtenici so ida, pingala in sušumna.

Ida nadi je lunin kanal. To je kanal ženske energije in vlada parasimpatičnemu živčnemu sistemu ter desni polovici možganov. Prinaša hladno energijo, subjektivnost, pasivnost, intuitivnost in podzavest. Ida nadi se vzpenja od trtice navzgor, zaobide vse čakre ter konča v levi nosnici. Kadar imamo levo nosnico bolj prehodno, teče energija močneje po idi. Naša fizična energija je nizka, mentalna pa zelo visoka. Telo je pripravljeno za mentalne aktivnosti.

Pingala nadi je sončev kanal. To je kanal moške energije in vlada simpatičnemu živčnemu sistemu ter levi polovici možganov. Prinaša toplo energijo, objektivnost, aktivnost, vitalnost in logičnost. Pingala nadi se vzpenja od trtice navzgor, zaobide vse čakre ter konča v desni nosnici. Kadar imamo bolj prehodno desno nosnico teče energija po pingali. Telo je pripravljeno za fizične aktivnosti, mentalnih pa se izogibamo.

Sušumna nadi je osrednji nadi, ki poteka po hrbtenici. Ta nadi se aktivira, ko se ida in pingala uravnovesita. Prinaša nevtralnost, božansko modrost, zavest o enosti, zmernost in mir. Sušumna se vzpenja od trtice navzgor po hrbtenici vse do temenske čakre. Kadar imamo prehodni obe nosnici je aktivna sušumna. Telo je pripravljeno za duhovno prakso in meditacijo.

Koliko je čaker in kako delujejo?

Tam, kjer se ida in pingala križata s sušumno, nastanejo v etrskem telesu večja energijska kolesa imenovana čakre, oz. energetski centri. V celotnem telesu je nešteto čaker saj nastanejo ob vsakem vozlišču ali presečišču nadijev.

Pomembnih je sedem glavnih čaker, ki delujejo na treh nivojih, in sicer:

  • na telesni oz. fizični ravni,
  • na osebni ravni in
  • na duhovni ravni.

Delovanje čaker imenovanih tudi »ognjena kolesa« in navodila za njihov zagon, so bila opisana že v svetih indijskih spisih - Upanišadah pred približno 1500 leti pred našim štetjem. Zdravilci in jasnovidci so natančno opisali njihovo gibanje in vplivanje na telo in osebnost.

Glede na razvitost človeka so različne čakre pri različnih ljudeh različno razvite in dejavne. Čakre se razvijajo postopoma. Sprva delujejo šibko, ko pa človek duhovno in osebnostno zori, postanejo živahnejše in pogosto preveč ali premalo stimulirane. S tem, ko se učimo živeti čim bolj mirno, zbrano, odgovorno, nenasilno in neškodljivo, začnejo čakre delovati uglašeno in harmonično. Na ta način se približujemo končnemu cilju, ki nam prinaša srečo, zadovoljstvo in možnost samouresničenja.

Vsaka čakra ima svojo določeno simboliko. Čakram pripisujemo barvo, mantro, število cvetnih listov v upodobitvi z lotosom, ustrezno božanstvo, simbolno žival, glas, ustrezno čutno zaznavo in naravni pojav, planet, območje telesnega vpliva, duševne vidike in drugo.

Jelka Ciglarič; strokovna sodelavka VITJA.SI