Članek: Čakre 2.del; Sedem Čaker-sedem pomembnih energijskih centrov

V prejšnjem delu smo razkrili kaj pomeni beseda čakra in vse kar je z njimi povezano, tukaj pa poglejmo podrobneje o 7 čakrah...

Prva čakra -  korenska čakra (muladhara)

V njej bi naj bil sedež volje do življenja - leži na začetku hrbtenice ob trtici in ustreza živčnemu spletu, ki izhaja iz spodnjega dela hrbtnega mozga in nadledvičnim žlezam. Energija, ki jo usmerja, je povezana s preživetjem in ozemljitvijo, voljo in samozavestjo. S to čakro je povezano delovanje na zemeljskem nivoju, odnos z materjo, naravo, zemljo ipd.

Asane ki uravnavajo delovanje prve čakre so gora (tadasana), diamant (vajrasana), stol (utkatasana), otrok (balasana), pol sveča (viparita karani) in orel (garudasana).


Slika 1: orel (garudasana)

Ustreza ji rdeča barva, kamni rubin, granat ali jaspis in jedi rdeče barve (rdeča pesa, rdeče zelje, redkvica, ribez, češnje....).

Mantra LAM

Druga - spolna čakra (Swadisthana)

Leži tik nad genitalijami (nekaj prstov pod popkom) in je povezana s spolnimi žlezami, ki uravnavajo spolnost in spolno dejavnost. Tu so shranjeni prvi vtisi in stare čustvene in miselne podobe oz. vzorci. Ta čakra je povezana tudi z delovanjem, ustvarjanjem in učenjem. Kaže naš odnos do zemeljskih energij, do našega telesa in dojemanje njegovega delovanja in doživljanje spolnosti, čutnosti in življenjskih užitkov.

Asane ki uravnavajo delovanje druge čakre so drevo (vrikasana), bojevnik II (virabhadrasana II), stoječ predklon (uttanasana/padahstasana), klešče (pachimotanasana, metulj (baddha konasana), asane z izpadnim korakom, mačka (majari), golob (rajakapotasana, riba (matsyasana).

Slika 2: klešče (pachimotanasana)

Njena barva je oranžna, kamni pa karneol, granat, rubelit (roza turmalin), zlati topaz in roževec. Od jedi je priporočljivo jesti vso zelenjavo in sadje oranžne barve (soja, korenje, buče, melone, marelice, mango, breskev...)

Mantra VAM

Tretja – trebušna čakra (manipura)

Leži v solarnem pleksusu (živčnem spletu, ki izhaja iz srednjega dela hrbtnega mozga) in je povezana s trebušno slinavko, ki uravnava krvni sladkor in z jetri. Je mesto, kjer asimiliramo energijo  ki se pretaka skozi telo. Je žarišče vseh 72.000 nadijev, oz. energetskih centrov. Vpliva na naš odnos do moči.

Asane ki uravnavajo delovanje tretje čakre so luna (chandrasana), čolnič (navasana), bojevnik II (virabhadrasana II), deska (chaturanga), palica (dandasana), kobilica (salabhasana) strešica (adho mukha svanasana), kobra (bhujangasana).

Slika 3: Bojevnik II (virabhadrasana II)

Njena barva je sončno rumena, kamni pa citrin, tigrovo oko, rumeni kalcit, jantar, topaz. Ustrezajo ji jedi rumene barve, kot npr. buče, krompir, banane, limone, ananas, grenivke, hruške, semena...)

Mantra RAM.

Četrta - srčna čakra (anahata)

Leži za prsnico oz. grodnico in je na fizični ravni povezana s priželjcem, ki je pomemben dejavnik imunskega sistema. Vpliva na celice, kri in življenjsko moč. Je zelo pomembna čakra, saj leži na sredini in je prevodnik - posrednik med čakrami. Vpliva na čustvovanje, sprejemanje in dajanje ljubezni, ranljivost in potrebo po harmoniji.
 
Asane ki uravnavajo delovanje četrte čakre so vsi stoječi zakloni, bojevnik I (virabhadrasana I), trikotnik (trikonasana), polovični hrbt. zasuk (ardha matsyendrasana), polovični most (setu bandhasana), kamela (ustrasana), zajec (sasamgasana), golob (rajakapotasana, strešica (adha mukha svanasana) in vse pranajame.

Slika 4: triktonik (trikonasana)

Ustrezata ji zelena in rožnata barva in kamni teh barv, kot so roževec, lepidolit, rodonit, aventurin, akvamarin, peridot, smaragd in turmalin.
 
Če čutimo, da imamo težave, ki so povezane s srčno čakro, jejmo hrano, ki je zelene barve (jabolka, špinača, por, ohrovt, zelje, zelena solata) in si nadenimo oblačila v teh odtenkih.

Mantra YAM.

Peta - grlena čakra (vishudha)

Leži v spodnjem delu vratu in deluje na  žlezo ščitnico. Uravnava presnovo. Njena funkcija je komunikacija in je sedež izražanja. Vpliva na voljo, odločnost in izbiro, ustvarjalnost in dejavnost.

Asane ki uravnavajo delovanje pete čakre so sveča (sarvangasana), plug (halasana), riba (matsyasana), pol sveča (viparita karani), pol most (setu bandhasana), zajec (sasamgasana) Ujjayi pranajama.

Slika 5: Sveča (sarvangasana)

Ustreza ji modra (ali svetla, sinja in turkizna) barva in kamni turkiz, lapis, lazuli, sodalit, modri kremen, apatit, kalcedon, azurit. Ustreza ji hrana v teh odtenkih, recimo slive, črno grozdje, borovnice, črni ribez …)

Mantra HAM.

Šesta čakra - tretje oko (ajna)

Leži  v sredini čela in je povezana s hipofizo. Uravnava pa tudi delovanje drugih žlez z notranjim izločanjem. Je centrala duše v budnem stanju in vpliva na način mišljenja, na intuicijo in videnje, prepoznavanje vzorcev, spomin in percepcijo.

Asane ki uravnavajo delovanje šeste čakre so otrok (balasana), sveča (sarvangasana), riba (matsyasana) ter kapalabhati dih, vse pranajame s kumbako .

Slika 6: riba (matsyasana)

Ustreza ji indigo modra barva in kamni sugelit, ametist, modri fluorit, smaragd. Od jedi vsa zelenjava in sadje  ter čaji: preslica, sivka, dobra misel ….

Mantra OM

Sedma čakra – temenska (sahasra)

Leži na vrhu glave, malo za temenom. Ustreza češariki, žlezi, ki uravnava spanje in budnost. Tu kanaliziramo energijo iz vesolja in prehajamo v stik s svojim višjim jazom. Predstavlja povezavo z vsem, kar je onstran omejene zavesti telesa in nam omogoča, da se izražamo na višjih duhovnih nivojih.

Asana,  ki uravnava delovanje sedme čakre je truplo (savasana).

Slika 7: truplo (savashana)

Njena barva je vijolična in lila, kamni pa vsi, ki se priporočajo za dvig zavesti, stik z notranjim jazom in za čiščenje mentalnega telesa (kamena strela, turmalin, diamant, obsidijan, ametist, fluorit).

Hrana: dihanje (prana, ki jo z meditativnim dihanjem vsrkamo neposredno iz vesoljnega vira).

Mantra OM (AUM)


Če se želite pridružiti našemu tečaju HATHA JOGE kliknite na to povezavo in preberite več o tem...

Jelka Ciglarič; Strokovna sodelavka Vitja.si