Članek: Ali res lahko uživamo sadje v neomejenih količinah, če želimo izgubljati kilograme?

Odgovor je preprost: Žal, ne. Sveže sadje je zdravo in je odličen vir vitaminov ter antioksidantov. Vendar tudi sadje vsebuje kalorije ter ogljikove hidrate. To sta dve stvari, ki vas lahko preslepita pri izgubljanju maščobe.

Uživati ali ne uživati sadje med tem ko ste na dieti je že od nekdaj kontraverzna tema. Veliko je člankov kateri ne priporočajo sadja med dieto. Zadnje čase pa je vse več člankov kateri priporočajo sadje v neomejenih količinah in jih označujejo kot "ničelno živilo", torej v točkovnem sistemu hrano, ki ne vpliva na dnevno število točk.

Kateri imajo prav?

Ali je res kriva skodelica borovnic za dodatno plast maščobe na trebuhu, ki ga nikakor ne morete izgubiti? Eden od razlogov, da je sadje tako sporen dejavnik je to, da je lahko sadje dvorezen meč. Medtem ko je sadje zelo hranljiva hrana, ki bi jo morali vključiti v svojo prehrano za izgubo telesne teže, lahko pride čas, ko boste morali za dosego vaših ciljev, omejiti ali začasno črtati sadje iz vašega jedilnika.Oglejmo si podrobneje obe strani polemike.

Zakaj je sadje dober izbor pri izgubi telesne maščobe?

Ogljikovi hidrati (OH) v sadju nimajo velik vpliv na raven krvnega sladkorja, saj ima večina sadja nizko glikemično obremenitev (GO). Sadje vsebuje tudi velike količine vlaknin, kar upočasnuje prebavo ter vas bolj nasiti. Primer: ena skodelica malin vsebuje okrog 8g vlaknin.

Sorodna tema o sadnem sladkorju in o vplivu le tega na naše zdravje, si lahko preberete pod to povezavo...

Sadje, kot so borovnice so tudi odličen vir antioksidantov, ki lahko pomagajo pri zniževanju krvnega tlaka, pri boju proti oksidativnemu stresu in v nekaterih primerih delujejo tudi na raven DNK, kar pripomore k izgubi telesne teže.
Sadje ima številne koristi katere opravičujejo, da je vključeno k vaši prehrani. In katera je njihova temna stran?

Zakaj vas sadje lahko ovira pri izgubi telesne teže?

Sadje vsebuje veliko enostavnih sladkorjev - fruktoze, kar je glavni razlog zakaj se ga ljudje, ki so na dietah, izogibajo. Za razliko od glukoze, ki je najpogostejši preprost sladkor, kateri je pomemben za energijo delovanja mišic, možganov ter drugih organov, se fruktoza skladišči v jetrih. Zakaj je to slabo? Če vaša jetra že imajo dovolj zalog energije, obstaja velika verjetnost, da bodo vaša jetra začela skladiščit fruktozo kot odvečno maščobo za kasnejšo uporabo. Čeprav je takšen biokemičen proces v telesu, je njen vpliv na vaše odvečne blazinice le delen. Če pogledamo drugače, sadje ni niti med petimi največjimi viri po vsebnosti fruktoze v prehrani.

Omejevanje OH pod 100g dnevno, je najpogostejša oblika, ki jo uporabljajo ljudje katerii želijo izgubljati maščobo. Pri takšnem vnosu OH, bi dve banani in eno jabolko prevzelo 84 odstotkov dnevnega vnosa OH. Tudi če npr. zaužijete 1800 kalorij na dan in 40 odstotkov teh kalorij iz OH, vam bosta dve banani in eno jabolko nanesli kar 46 odstotkov energije iz vaših OH.
Torej sadje ni "ničelno živilo". Takšen pristop vam lahko hitro uniči vaša prizadevanja pri izgubi maščobe. Zelo enostavno je pojesti dnevno 100 kalorij iz sadja. In če jih smatramo kot živilo, ki nima kalorične vrednosti, boste nevede lahko zaužili dodatnih 400 kalorij na dan.

Vaš trener,

Če mi želite postaviti kakšno vprašanje, se pozanimati za ure treningov ali karkoli drugega, sledite tej povezavi in mi pišite.

Andrej Rantaša; strokovni sodelavec VITJA.SI