Članek: Nas hormoni iz okolja res zastrupljajo?

10 nasvetov kako zmanjšati vnos sintetičnega estrogena.

Eden od problemov modernega načina življenja je prav gotovo prizadetost našega hormonskega ravnotežja. Ravnotežje je porušeno zaradi tempa življenja (stres), onesnaženosti okolja in načina prehranjevanja. Največji problem predstavlja estrogen, ženski spolni hormon, ki ga v sintetični obliki najdemo v hrani, vodi in v zraku. Prizadeta je večina moške populacije po 30. letu starosti. V tej starostni dobi začne telo proizvajati vedno manj moškega spolnega hormona testosterona. S postajamo moški vse bolj »poženščeni« (povišan nivo estrogena in znižan nivo testosterona). K temu pa seveda še pripomore sintetičen estrogen, ki ga najdemo v plastenkah, v kozmetiki, šamponih in izdelkih za osebno nego,v raznih namazih na oljni osnovi, v pesticidih in tudi v mesu. Visok nivo estrogena je prav tako vzrok za prekomerno debelost!

Kaj je estrogen?

Hormon estrogen je sicer zelo pomemben ter igra pomembno vlogo v času pubertete. Je najpomembnejši faktor pri oblikovanju ženskih karakteristik, hkrati pa pomaga pri rasti novonastalih celic. Kadar je raven estrogena previsoka (naraven in sintetičen), hkrati pa je prisotno premalo progesterona, privede do prevelike in nezadržne stimulacije celic. Te motnje so neposredno povezane z rakom na prostati, povečanjem prostate, zmanjšanje produkcije sperme (moški), rakom na dojki in rodilih, depresije, razdražljivost, do simptomov menopavze (oblivi in nespečnost), zmanjšanje spolne sle, migrene, prekomerne telesne teže, težave z uravnavanjem sladkorja v kriv, itd. Vse to so posledice izpostavljenosti sintetičnim estrogenom, ki ga dobimo preko hrane, vode in okolja. 

Sintetični hormoni so izdelani na podlagi naftnih derivatov (ksenoestrogeni), so topni v maščobi in se iz telesa ne izločajo sami. Tako se nabirajo v predelih telesa, kjer je veliko maščevja (maščobne celice).

Če mi želite postaviti kakšno vprašanje, se pozanimati za ure treningov ali karkoli drugega, sledite tej povezavi in mi pišite.

Pri moških naraven estrogen ne igra tako pomembne funkcije kot pri ženksah. Vzrok prevelike količine estrogena v telesu pri moških, je lahko posledica dveh razlogov:

 • zaradi prevelike količine encima aromataze, kateri pretvarja testosteron v estrogen. Encim aromataze se nahaja v maščobnih celicah. Moški z višjim deležem maščobe imajo zato več encima aromataze, kar pomeni, da imajo posledično več estrogena in manj testosterona.
 • Drugi razlog pa je seveda zaradi kemičnega estrogena pridobljenega iz okolja. Pri obeh razlogih je posledica enaka: manj testosterona, več maščobe.

10 napotkov, kako se najlažje izogniti sintetičnim estrogenom?

 1. Uživajte organsko hrano (ekološko pridelano s certifikatom) in se izogibajte uživanju pesticidov ter rastnih hormonov.
 2. Uporabljajte naravne izdelke za čiščenje. Kemična čistila vsebujejo toksine in estrogenu podobne spojine. Odločite se za čistila, ki so izdelana iz naravne (rastlinske) osnove. Ne zaupajte produktom samo zato, ker je na etikiti napis "zeleno" ali "bio". Preverite sestavine.
 3. Uporabljajte naravne izdelke za osebno nego, kot so šampon ter balzam. Ti so enaki kot čistilna sredstva - ne zaupajte jim samo zato, ker piše "naravni". Poglejte sestavine kot so: DBP, DEP, DEHP, BzBP in DMP. Vse našteto so kemični estrogeni.
 4. Izogibajte se dišečim svečam in osvežilcem zraka. Res je, da nekatere vsebujejo eterična olja in so varni, vendar pazite na besedo "dišave". Namreč te lahko vsebujejo kemične hormonske motilce (disruptorje).
 5. Izogibajte se plastičnim posodam za hrano in vodo, katera vsebujejo BPA* (bisfenol-a).
 6. Nikoli ne segrevajte plastike v mikrovalovni pečici. Pri visokih temperaturah se BPA najlažje prenese iz plastike v hrano. Uporabljajte raje steklene posode.
 7. Ne jemljite blagajniških prejemkov, razen če je res potrebno. Skoraj polovica papirja, prejemkov, ki se danes uporablja, vsebuje BPA. Dokaz je, da imajo blagajničarke visoko stopnjo BPA. Recite "Ne, hvala".
 8. Pri nakupih uporabljajte papirnate vrečke, torbe ali vrečke iz blaga.
 9. Uporabljajte kurkumo, ki pomaga pri preprečevanju nastanka rakavih obolenj, katera so posledica kemičnih estrogenov. Ta antioksidant boste našli v začimbi kurkuma. Raziskave so pokazale da zmanjšanje kemičnih estrogenov preprečuje širjenje rakavih celic. Prav tako pa pomaga pri preprečevanju proizvodnje kinonov med razstrupljanjem telesa.  
 10. Uživajte limonen za povečanje encimov potrebnih v jetrih, ki razstrupljajo estrogen. Limonen je antioksidant ki ga najdemo v olju citrusov in paradižnika. Če uporabljate prehranske dodatke za razstrupjanje telesa (detoksifikacijo), najverjetneje vsebujejo limonene.

*BPA ali Bisfenol-A je industrijska kemikalija, ki se uporablja v proizvodnji plastičnih smol, epoksi smol in drugih produktov. Nedavne študije so pokazale, da večja izpostavljenost tej snovi povečuje tveganje za zdravje ljudi, povezuje se s sladkorno boleznijo, hibami pri rojstvu, fibroidi v materničnem tkivu, rakom na prsih, zmanjšano količino sperme in rakom na prostati. Izpostavljenost je največja nevarnost za dojenčke in otroke.

Vaš trener,

Andrej Rantaša; strokovni sodelavec VITJA.SI

Reference:

 • Steingraber, S. Post-diagnosis (1995), a volume of poetry on living with cancer.
 • Steingraber, S. Living Downstream: An Ecologist Looks at Cancer and the Environment (1997), which proposed a relationship between cancer registry data and Toxics Release Inventory data.
 • Knower, K., To, S., et al. Melatonin Suppresses Aromatase Expression and activity in Brest Cancer Associated Fibroblasts.Breast Cancer Research Treatment. January 2012. Published Ahead of Print.
 • 
Gao, R., Zhao, L., et al. Methylseleninic Acid is a Novel suppressor of Aromatase Expression. Journal of Endocrinology. 2012. 212(2), 199-205. 
Heudel, P., Tredan, O., et al. Antihormonal Therapy in Breast Cancer and mTor Inhibitors.Bulletin du Cancer. 2011. 98(12), 1431-1437.
 • 
Simpson, E. Sources of Estrogen and Their Importance. Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology. 2003. 86(3-5), 225-230.
 • 
Zahayi, A., Perel, M. The Information Encoded by the Sex Steroid Hormones Testosterone and Estrogen: a Hypothesis. Journal of Theoretical Biology. 2011. 280(1), 146-149.
 • 
Cutolo, M., Sulli, A., et al. Estrogen Metabolism and Autoimmunity. Autoimmune Reviews. December 2011. Published Ahead of Print.
 • 
Ye, L., Chan, F., et al.The Citrus Flavonone Hesperetin Inhibits Growth of Aromatase-Expressing MCF-7 Tumor in Ovariectomized Athymic Mice.Journal of Nutritional Biochemistry. December 2011. Published Ahead of Print.
 • 
Mousa, N., Eiada, R., et al. The Effect of Acute Aromatase Inhibition on Breast Parenchymal Enhancement in Magnetic Resonance Imaging: A Prospective Pilot Clinical Trial. Menopause. January 2012. Published Ahead of Print.