Ženske in čokolada

Redka je hrana, ki bi ji lahko pripisali tako močno povezavo med telesom in umom. Če obstaja samo ena vrsta hrane, je to definitivno čokolada.

Kot je že Tom Hanks v filmu Forest Gump dejal, »Life is like a box of chocolate«, oziroma življenje je kot paket čokolade, je dejansko imel prav. Čokoloada je pogosto povezana z ljubeznijo, veseljem ter celo krivdo. In čeprav ženske na splošno hrepenijo po sladkem, mislim, da bi jih večina za velentinovo veliko raje prejela bomboniero kot pa na primer jabolčni zavitek.

Čokolada je koristna

Da je čokolada koristna obstaja že veliko dokazov. Prvi dve koristi sta, da vsebuje visoko vsebnost antioksidantov in igra vlogo pri proizvodnji encimov. Čokolada naj bi tudi pomagala pri zniževanju krvnega pritiska, ter pomagala ljudem, ki imajo povečano tveganje za srčno-žilne bolezni. Prav tako čokolada izboljšuje občutljivost celic na inzulin kadar so celice odporne in s tem pripomore k zmanjšanemu tveganju za sladkorno bolezen ter posledično k boljši telesni kompoziciji.

Mediji se pri tem niti ne motijo, saj čokolada, resda v zmernih količinah, vpliva na telo zelo pozitivno.
Čokolada v svoji prvotni obliki izvira iz semen drevesa kakavovca (Theobroma cacao), ki raste v tropskih okoljih. Večina čokolade na svetu prihaja iz Zahodne Afrike. Po fermentaciji in sušenju dobi svojo prvotno surovo obliko. Čokolado najdemo pogosto v kombinaciji z drugimi sestavinami, kot so npr. mleko ter sladkor. 

V študiji, ki je bila objavljena v reviji American Journal of Clinical Nutrition, so primerjali temno ter belo čokolado, kako vplivata na krvni tlak v populaciji zdravih odraslih za obdobje 15 dni.

Bela čokolada ne vsebuje polifenole, ki so hranila, katera naj bi ugodno vplivala na krvni tlak. Nasporotno pa temna čokolada vsebuje visoko koncentracijo polifenolov.
Temna čokolada kot dodatek, je pri testirancih bistveno izboljšala občutljivost na inzulin ter znižala krvni tlak. V povezavi s ostalimi študijami so ugotovili, da uživanje čokolade kot dodatek vpliva na znižanje zgornjega krvnega tlaka za 4,5mm Hg  ter spodnjega za 2,5mm Hg. Pri tem se ocenjuje, če je zmanjšanje sistoličnega (zgornjega) tlaka 3mm Hg ali več, takrat lahko govorimo o zmanjšanemu tveganju za bolezni srca in ožilja ter skupne smrtnosti.

Čokolada deluje na možgane kakor zaljubljenost

Ženske imajo željo po hrani, ki je povezana z reprodukcijo ter kemijo možganov. Vpliv čokolade na možgane je podoben kakor pri zaljubljenosti. Čokolada vpliva na proizdvodnjo nevrotransmiterjev (serotonin) in endorfinov. Serotonin nas pomirja in daje občutek sreče oziroma stabilizira naše počutje.  Kadar gre za nihanje razpoloženja pri ženskah, ki se pogosto pojavljajo v menopavzi, je čokolada prav tako zelo dobrodošla. Običajna porcija naj bi bila 15-30g čokolade na dan. Kadar pa so ženske v menopavzi pa lahko povečajo porcijo do štiri krat (pod pogojem, da so športno aktivne vsaj štiri krat na teden).

Pravila:

  •     Izogibajte se čokoladam z visoko vsebnostjo sladkorja in hidrogeniranih maščob
  •     Izogibajte se čokoladam, ki vsebujejo mleko (mleko blokira absorbcijo antioksidantov v čokoladi)
  •     Bolj kot je čokolada temna, boljša je. Čokolada naj vsebuje minimalno 70% kakava.


Če je čokalada obsesija za ženske, vas lahko vsaj malo potolažim, da si jo lahko naslednjič privoščite brez slabe vesti.
 

Če mi želite postaviti kakšno vprašanje, se pozanimati za ure treningov ali karkoli drugega, sledite tej povezavi in mi pišite.

Vaš trener,

Andrej Rantaša; strokovni sodelavec VITJA.SI