10 nepogrešljivih nasvetov kako izboljšati nivo antioksidantov v telesu

10 nepogrešljivih nasvetov kako izboljšati nivo antioksidantov v telesu

  • Jejte zdravo hrano, obogateno s hranili in zmanjšajte izpostavljenost strupom in kovinam v hrani, kolikor se le da.  Uživajte organsko pridelano hrano in omejite izpostavljenost strupom iz plastičnih izdelkov in izdelkov za osebno uporabo.

Zakaj je tako težko dobiti hrano bogato s hranili in minerali? Zemlja v kateri hrana, ki jo uživamo, zori, je ekstremno izčrpana, zato toliko težje dobimo potrebne količine magnezija, cinka, vitamina B in ostalih mineralov. Najpreprostejša rešitev je da jemljemo visokokakovostne multivitamine  in omega-3 dopolnilo, saj bomo le težko sami dobili zadostno količino omega-3 maščobnih kislin, ki jih najdemo v ribah, divjem mesu in bio govedini (ki se je hranila izključno s travo).

  • Skušajte jesti čim več zelenjave iz družine križnic, kot so brokoli in cvetača, saj vsebujejo veliko žvepla, ki spodbuja proizvodnjo glutationa.
  • Uživajte dovolj fitonutrientov skozi hrano in s pomočjo dopolnil. Fitonutrienti so antioksidanti, ki jih dobimo iz sadja, zelenjave, zelišč in začimb,  njihova naloga pa je povečanje proizvodnje encimov, ki so potrebni za optimalno delovanje endogenih antioksidantov in glutationa.

Rastline iz družine križnic (brokoli, cvetača), temna zelenjava (ohrovt, blitva),  jagodičevje (jagode, borovnice, maline), flavonoidi v rastlinah (zeleni čaj, kakav, olive, grozdna semena), začimbe in zelišča (ingver, kurkuma, bosvelija) kot tudi česen, vsi vsebujejo antioksidante, ki izboljšajo proizvodnjo encimov v telesu. Prav tako varujejo kardiovaskularni sistem in zmanjšujejo proste radikale, ki povzročajo rakava obolenja.

Uporabimo lahko tudi dopolnilo v obliki n-acetyl-cisteina, čigar uporaba je razširjena pri odpovedi ledvic kot posledica prekomernega uživanja alkohola ali pa predoziranju s paracetamolom.  Telo pretvori n-acetyl-cistein v cistein ta pa v glutation. Cistein sam lahko dobimo iz večine hrane živalskega izvora. Prav tako glutamin in glycin, lahko pa ju zaužijemo v obliki prehranskega dopolnila. V kolikor zvišamo nivo obeh, bomo zvišali tudi raven glutationa in tako aktivirali protivnetni sistem in boljše delovanje naših jeter.

Vitamini B so med težje obdržljivimi za proizvodnjo glutationa. Težava je v tem da genetske mutacije vplivajo na posameznikovo zmožnost procesiranja vitamina B in posledično razvoj glutationa in protivnetnega sistema. Kvaliteten multivitaminski pripravke vsebuje zadostno količino B vitaminov.

  • Vsak izmed nas je ali aktivni metilator ali pasivni metilator. V kolikor je ta funkcija oslabljena, vaše telo težko uporablja vitamin B. v tem primeru morate jemati metiliran vitamin B, s tem bo telo nadoknadilo primanjkljaj in lahko uporabilo vitamin B za razstrupljanje.
  • Izboljšajte svojo črevesno floro s probiotiki. Nezdravo črevesje je glavni vzrok, za nedelovanje protivnetnega sistema. V tem primeru, ne pride do tretje faze razstrupljanja, saj se encimi, ne morejo izločiti in posledično povzročijo še več vnetij.
  • Cink in vitamin C in vitamin E sodelujeta v procesu recikliranja glutationa v telesu, saj spodbujata sintezo glutationa in vnetni sistem v telesu, zaradi česar radi posežemo po njih, da si okrepimo imunski sistem.

Pomanjkanje cinka je skoraj že bolj  pravilo, kot izjema, zato bi ga morali jemati v obliki prehranskih dopolnil. V kolikor dnevno jeste raznovrstno sadje in zelenjavo, lahko dobite dovolj vitamina C in E. Ključni besedi tukaj sta dnevno in raznovrstno. Pet porcij dnevno sadja in zelenjave je minimalna količina, da dobimo zadostno količino obeh vitaminov. V kolikor ne jeste dovolj sadja in zelenjave, poskušajte to spremeniti, lahko pa vzamete tudi prehranska dopolnila.

  • Izogibajte pa se uživanju glutationa v obliki prehranskega dopolnila. Glutation moramo proizvajati sami, v kolikor ga bomo telesu dodajali, se lahko zgodi da ga bo naše telo prenehalo proizvajati in učinkovito reciklirati. Raje poskrbite da daste telesu dovolj 'goriva' potrebnega za proizvodnjo encimov,  ki bodo stimulirali proizvodnjo glutationa.

Prehranska dopolnila so vsekakor priporočljiva, saj težko sami dobimo dovolj potrebnih vitaminov, vseeno pa ne smemo z njimi pretiravati in misliti, da lahko z njimi nadomestimo kakovostno in raznoliko prehrano. .

  • Ne smete pretiravati s količino dodatkov, saj lahko s tem oslabite odpornost sistema na proces razstrupljanja. Jejte dovolj sadja in zelenjave, če se le da organske pridelave, poskrbite da dobite dovolj aminokislin in vitaminov, ki podpirajo protivnetni sistem.

S cinkom, ALA in vitamini ni priporočljivo pretiravati, priporočljivo pa je  da je vaša prehrana čim bolj raznolika, tako da ne jeste isto vsak dan.

Izogibajte se sadju, ki ga lahko dobite izven sezone zorenja specifičnega sadeža,poleg tega da vsebuje precej več pesticidov in drugih škodljivih snovi, boste imeli več koristi od sezonske hrane, obenem pa se boste izognili razvoju netolreance do določene hrane.

Vaš trener,

Vitja Sikošek

Reference:
  • Shade, Christopher. Anti-Inflammatory Strategies at the Core of Natural Mercury Detoxification-Lecture. Chronic Disease and Inflammation Conference. 17 February 2012. Bellevue: WA.
  • Kartzinel, Jerry. Let’s Talk About Methylation, Glutathione, and Vitamin B12. Generation Rescue Web site. Retrieved 14 March 2012.
  • Jia., L., Liu, Z., et al. Acrolein, A Toxicant in Cigarette Smoke, Causes Oxidative Damage and Mitochondrial Dysfunction in RPE Cells: Protection by R-ALA. Investigations in Ophthalmological Visual Science. January 2007. 48(1), 339-348.
  • Wojcik, M., Burzynska-Pedziwiatr, I., et al. A Review of Natural and Synthetic Antioxidants Important for Health and Longevity. Current Medical Chemistry. 2010. 17(28), 3262-3288.