27.4.2012; Blog Sanela Bečirović: Čokoholičarka se odloči za 30 dnevni IZZIV

Čokoholičarka se odloči za izziv...

Sem ena izmed tistih pripadnic ženskega spola, ki ji miganje ni tuje. Ravno nasprotno, je del mene (sicer mali del,ampak je). Sem pa tudi ena izmed tistih (jaz samo sebe tolažim,da jih je več), ki ima resen, dolgotrajen in zelo zvest odnos s sladko pregreho, zapakirano v najlepšo možno folijo in lepi gladki ovoj, privlačnih barv in omamnega vonja, imenovano č o k o l a d a. Kako resno je priča dejstvo, da se, v povezavi s to pregreho, držim celo par nenapisanih pravil:

  • Če se čokolada odpre, se mora pojest cela, saj pol izgubi okus in ne tekne več tako dobro. Sicer pa se pri vseh sladkarijah držim tega pravila
  • Zaloga čokolade mora biti vedno in povsod, zato so moje torbe, potovalke, kuhinjski predali vedno polni! Nikoli ne veš kje te zagrabi želja.
  • No na to pravilo nisem ravno najbolj ponosna, ampak po treningu je obvezna konzumacija čokolade, takrat je slaba vest najmanjša.

Glede na tempo življenja, pogosta potovanja in ne ravno zdravo zalogo receptov, je lažje poseči po nečemer, kar je vedno pri roki in povsod na voljo, kot pa si dejansko vzeti čas in si pripravit zdrav obrok, ali celo vnaprej planirati kaj bomo zaužili. Zato mi bo na poti, mojega trpljenja in odrekanja, pomagala Restavracija Žajfa z na novo pripravljenimi Fit meniji v sodelovanju z Vitja.si.

Moj jedilnik včasih:

Čokolino, čokolada z lešniki za zajtrk, vmes malo schocho bons čokoladic, ker nimaš občutka kot da si grešil. Pa dajmo še ene par v usta .... kosilo je sicer bil nek dokaj normalen obrok, ampak  kako kosilo bi pa bilo, brez sladice.?!?!?! To da prihajam iz družine, kjer je sladica enako pomembna kot juha, mi tudi ne gre v korist.  Dejansko ni obroka brez sladice. Malica pa je pri meni čas namenjen konzumiranju izzdelkov, ki se reklamirajo kot temu primerni. Recimo have a break, have a Kit Kat ! Pa še ena od Snickersa .... Lačen si ful drugačen ! Drži ! Pozabili so še dodati,da so ženske še bolj »drugačne« brez svoje dnevne doze. No tiste,ki se najdete v tem opisu, boste že razumele, kaj mislim. Še porcija sladoleeeeeda za večerjo in že je večer lepši.
Kot opombo naj v svojo obrambo zapišem, da je vse to posledica odraščanja v družini, kjer so ti sladice položene v zibelko.
Po vsem tem sodeč niti ne preseneča dejstvo, da dejansko hodim redno na treninge že vrsto let, ampak ... hm to priznanje  je težko napisat ... nekako zato, da bi pokompenzirala vnos sladkarij oziroma lahko isto jedla kot do sedaj. Ker s treningi in »vojaškim režimom treniranja« nimam problemov,  saj sem rastla v športni družini in v duhu »trpi v sebi, nikoli ne odnehaj«, »kjer je volja,tam je pot« in »U can do it »! Zatakne se pa pri prehranjevanju, ki je vse prej kot zdravo. Je bil to prvi razlog zakaj sem se odločila za ta izziv. Drugi razlog je bil ta, da redno spremljam spletno stran www.vitja.si in občudujem vse, ki so se do sedaj odločili za izziv in včasih tudi sočustvujem z njimi, ampak pogrešam ženske izzivalke. Kaj točno se da doseči, če se ženska odloči za izziv ? Smo drugače grajene, bijemo bitko z nadlogo imenovano celulit, želimo si drugačnih rezultatov. Nekatere bi se rade znebile trebuha, jahalnih hlač, mlahavih rok, spet druge bi rade svoje telo spravile nazaj v formo po porodu ali pa si želele  »ubijalsko plaža« telo. In priznamo ali ne, smo mogoče malenkost bolj težavne in zahtevne. Trenerji bi se sigurno stirnjali s tem.  Ne morem , nočem in ni šans se dosti krat sliši samo iz ženskih ust. Smo pač navajene iskat lažjo pot, manj pripravljene stisnit zobe in se prepustit komandiranju nekoga. Češ, kaj se bo pa on namene drl ! Zato sem se, drage moje, odloćila, da grem prva na bojno linijo. No pa dajmo ....

30 dnevni izziv  - obojestranski !

Obojestranski,  zaradi ženske narave. Joj jaz pa tega ne morem. Ti dejansko pričakuješ,da bom jaz izvedla toliko ponovitev ????? In to 3 serije ??? Nisi normalen! Tole je pretežko, par kg uteži dol prosim. Nekako si ne morem pomagat, ampak na vsako stvar imam sigurno pripombo,opazko ali pa vsaj predlog =) V moje dobro,seveda . Upam,da bo po koncu izziva Andrej še sprejemal ženske stranke ϑ

Če želite postaviti kakšno vprašanje, se pozanimati za ure treningov ali karkoli drugega, sledite tej povezavi in pišite.

1.    Dan
Vsa nasmejana, polna zagona, volje in motivacije sem prišla na prvi trening . Še preden sva začela, sem z mislimi že bila pri kosilu ( jummy losos) . Nekje po prvi seriji vaj je nasmešek že izginil. Pri drugi seriji se je že slišalo ne morem. Vmes je sledila še slabost, moja obarvanost v zeleno, hlastanje za zrakom, nezmožnost komunikacije ( ja težko je ugovarjat, če še dihat ne moreš). Na koncu treninga pa sem že pozabila, vse razloge, zakaj točno sem se odločila za to in kaj je meni tega treba.
2.    Dan
... je rezerviran za bolečino in za uverturo v to,da uvidiš kako ti bo na stara leta. Ko boli vsaki cm telesa in ko se zavedaš vsake posamezne mišice. Se stisneš v ustnico in rečeš bom jaz njemu že pokazala in se narišeš na drugem treningu. Nasmešek je še vedno prisoten, ampak ima malo grenki priokus. P.s. kar me žene čez treninge je to,da po koncu sledi kosilooooo !
3.    Dan
Prelomnica ! Dan, ko se začnejo prebujati sovražne misli in občutki do trenerja (nič skrbet, čisto normalen pojav). Sledi par grozilnih sms-ov in razmišljanje o tem, kje bi se dalo dobit njegovo voodoo lutkico. Da še on vidi kako je to, ko te vse boli do te mere, da imam občutek, da hodim kot račka in da potrebujem najmanj hijap dvigalko, da me dvigne iz postelje. Še dobro, da je sonček. S sončkom je vse lažje.  
4.    Dan
Prosim odpusti mi, grešila sem ... ne toliko po svoji krivdi ( smo ženske kdaj v celoti same krive ? Nikoli! ), kot zaradi nesporazuma, da v uvodnem tednu prehranjevanja, lahko zaužijem kos torte. Ker je oče imel rojstni dan, je zame nepredstavljivo, da bi se svojemu kosu odrekla. Si znate predstavljati kako se je po parih grižljajih zaustaviti ?? No, vam jaz povem, da težje, kot če je sploh nebi začela jesti !! In že je sledila jeza, graja, razočaranje in še kaj s strani mojega trenerja Andreja. In posledično slaba vest na moji strani. Kazen : izziv se podaljša za 1 teden in nobenega dneva pregrehe več! Eh, mala malica! Kaj te nisi prej rekel. Ps. Sicer pa, kdo je lahko sploh jezen na tako simpatično bitje, kot je ženska... Andrej bo dokazal nasprotno.
5.    Dan
Ko trpiš posledice tega, kaj si naredil in ko se tvoja teza tega, da ni mogoče biti jezen na žensko, podre. Že ko sem mislila, da je to, to - konec treninga in 2 dni pavze, se je moj dragi trener odločil še za veslanje ( simpatična vaja, sploh ko gledaš drugega, da jo izvaja). V stilu najboljših veslačev sem morala veslati, kot da gre za življenje ali smrt ... eh to ponovitev še zdrži in je konec, sem si mislila .... napaka ! Še ena ponovitev ! Zaradi kosa torte ???? Auch .... no pa dajmo .... veslajmo. Ugovarjam, v stilu, da nimam namena Drave preveslati in da se sigurno nisem prijavila na nobeno veslaško tekmovanje, ampak brezuspešno. Veslaj !!!!  Iztok Čop bi bil zelo ponosen name ! Veslaška reprezentanca pa več kot vesela,da bi imela mene v timu ϑ

Pa povzamimo vtise in sadove prvega tedna

Te kaj boli? Ja me! Se ti kaj lušta? Ni se ravno lahko odrekat stvarem, ampak z trdo voljo in z jasno začrtanim ciljem se da. Sploh, ko preživite prvi teden in premagate bolečino. Predlagam še »steber« osebo, torej nekoga, na koga se obrnete ko ste v krizi. Sploh v tistih ženskih dnevih. Pomaga, preverjeno.  Je težko ? Ja lagala bi, če bi rekla, da je lahko . Ampak, ko že po prvem tednu še komaj opaziš celulit, vidiš mini hribčke na rokah in zadnjico, ki več ne zakriva zadnje lože, ampak vsaj za odtenek sili bolj kvišku, ti da to motivacijo za naprej!

Bring it on, Andrej!

Sanela Bečirović