Ali tudi vi kupujete izdelke BREZ MAŠČOB?

Naslednjič ko boste šli v trgovino se ustavite ob policah označenih  z  'zdravo prehrano'.

Ko sam nakupujem, skoraj nikoli ne grem do polic,  kjer se nahaja prečiščena in obdelana hrana.  Nekaj dni nazaj sem šel po kokosovo olje in se ustavil v najbližji trgovini,  kljub temu da vem, da povsod še nimajo tega, sem poskusil srečo. Včasih se prav prileže iti v kakšno manjšo trgovinico, kot pa se voziti v velike nakupovalne centre, kjer je skoraj zmeraj gneča. Ker nisem najbolj poznal trgovine, sem se orientiral po napisih, na katerih piše kakšni izdelki se tam nahajajo. Medtem ko sem  iskal kokosovo olje sem slučajno šel mimo police,  kjer je bila oznaka za zdravo hrano. Med iskanjem kokosovega olja, sem si pogledal kaj vse spada med tako imenovano "zdravo hrano".

Iskreno povedano, razen kokosovega olja in kokosove moke, nisem videl ničesar drugega kar bi lahko označil sam za zdravo, le dosti procesirane in marketinško označene 'zdrave' hrane in napitkov.  In kar je bilo še najbolj zanimivo, hrana na tisti polici je bila brez maščob ali z manj maščobami.  Verjetno ne bi smel biti presenečen, mislil sem, da je miselnost zdravo je jesti brez maščob, že zdavnaj mimo, vendar očitno temu ni tako.

Maščobe v hrani so že dalj časa grešni kozel, za vedno večji obseg pasu ljudi, zato je težko pozabiti vpliv, ki ga ima oglaševanje. Združite to z ogromnimi količinami hrane, ki jih oglašujejo kot zdrave in vsebujejo ogromne količine sladkorja. Skoraj ni čudno, da so ljudje čisto zmedeni.

Kaj je res?

Moj namen vsekakor ni biti zagovornik za mastno hrano, saj obstaja veliko nezdravih maščob, tudi zdrave maščobe pa so lahko ob nepravilni izbiri hrane za vas slabe, še posebej če jih mešate s hrano, ki vsebujejo veliko sladkorja. Pa vendar je maščoba ključnega pomena pri izgubi odvečnih kilogramov, v kolikor se pravilno prehranjujete. Dovolj maščob v vaši prehrani naredi ogromno razliko med vašo težo in kompozicijo telesa. Vendar to velja le v primeru, da omejite vnos sladkorja v telo.

Ne smete pozabiti, da tudi vsi sladkorji ne nastanejo na enak način. Izločiti želite ves rafiniran sladkor in poskušati dobiti čim več naravnega sladkorja, ki ga dobite z uživanjem sadja in zelenjave. Vseeno pa bi odsvetoval preveč sadja, še posebej tistega, ki vsebuje veliko sladkorja, kot so sladke hruške, grozdje itd...

Pri dieti z zmanjšanim vnosom ogljikovih hidratov je zelo pomembna pravilna izbira hranil, drugače se je zelo težko držati,  takšnega načina prehrane. Veliko ljudi se pritožuje da nimajo dovolj energije, da se počutijo slabotno in imajo nenehen občutek lakote.

Zakaj sem utrujen ko začnem z "dieto"?

Ko prvič zmanjšate vnos ogljikovih hidratov, boste opazili upad vaše energije. Nekateri to čutijo bolj kot drugi, vendar je to čisto normalen pojav, saj vaše telo ne more več dobivati energije iz sladkornih zalog. V kolikor boste potrpežljivi, bo ta občutek minil. Lahko traja tri tedne ali več, odvisno od tega kako zelo  odvisni ste bili s sladkorjem. Vaše telo se bo postopoma naučilo in ne bo več pridobivalo energije iz sladkorjev, temveč iz drugih virov, v tem primeru bo to večinoma iz maščob.

Druga težava, ki sem jo omenil je občutek lakote in slabotnost. To ima največ opraviti s primanjkljajem kalorij. Takoj ko zmanjšate vnos ogljikovih hidratov, obenem zmanjšate tudi količino kalorij, ki ste jih zaužili. Pogosta napaka, ki jo večina naredi je da skušajo nadomestiti primanjkljaj kalorij s povečanim vnosom beljakovin. Resda je potrebno zaužiti zadostno količino beljakovin, vendar večina težko dobi res zadosti beljakovin, da bi nadomestili primanjkljaj kalorij. Beljakovine so bistvenega pomena, vendar same brez drugih snovi, niso dovolj. Kar potrebujete, so maščobe, ki jih uživate skupaj z beljakovinami. Pravzaprav, ko ste na dieti z manj ogljikovimi hidrati je edina največja napaka, ki jo večina počne, da ne poje dovolj maščob. Če ne jeste dovolj maščob, boste slabotni in spremljal vas bo občutek lakote.

Če pojeste dovolj maščob skupaj z  beljakovinami in se ne pretrenirate, bi morali brez težav  vzdrževati dieto z manj ogljikovimi hidrati., brez občutka lakote in slabotnosti.

Izogibajmo se torej SLADKORJU in ne maščobam!

In če še vedno niste prepričani, da so maščobe dobre za vas, verjemite da je temu tako. Ne nasedajte izdelkom, ki so brez maščob pa večinoma vsebujejo toliko sladkorja in drugih snovi, ki vam naredijo precej več škode, kot dobrega. Večinoma gre zgolj za marketinški trik, ki privabi ljudi, ki bi radi shujšali.  Da bi izboljšali okus izdelkom brez maščob dodajajo enostavne sladkorje,  ki zvišajo nivo inzulina v krvi in posledično pripomorejo k povečanji teže in ne izgubi.  In če ste trenutno na dieti z manj ogljikovimi hidrati in se je težko držite, ker sem vam zdi da ste nenehno lačni in se slabo počutite, poskrbite da boste povečali vnos maščob v telo. Če ne veste katere maščobe so priporočljive, vam svetujem : kokosovo olje in druge izdelke iz kokosa (mleko, maslo),  olivno olje, avokado, mastno meso (hranjeno izključno s pašnjo zunaj), losos (hladnomorske ribe) in oreščke v zmernih količinah.

Če mi želite postaviti kakšno vprašanje, se pozanimati za ure treningov ali karkoli drugega, sledite tej povezavi in mi pišite.

Vaš trener,

Vitja Sikošek

Reference:

  • Dr. Gabe Mirkin's Guide to Losing Weight & Living Longer
  • Sandra L. Woodruff: Secrets of Fat-free Cooking
  • Annemarie Colbin PhD : The Whole-food Guide to Strong Bones