Katero magično tabletko izbrati za izgubo maščobe?Se je vaš metabolizem 'polenil' in vam nikakor ne uspe prestaviti v višjo prestavo, ki bi spodbudila delovanje vašega metabolizma? Upam, da se še niste zatekli k raznoraznim dietnim tabletkam, ki bodo namesto vas pokurile vso odvečno maščobo in izoblikovale vaše telo, in da se ne poslužujete neumnih diet, kot je npr. bananina ali kakršnakoli druga, morda "ločevalna" dieta. 

Verjeli ali ne, vedno več ljudi se zateka k takšnim drastičnim ukrepom, ki pa ne prinašajo nič dobrega. Ste že videli koga, ki bi živel od ene vrste hrane ter izgledal zdravo in fit? Morda se vam bo zdelo, da raznorazne tablete, ki vam pomagajo pri hujšanju, dejansko delujejo, a verjemite, da temu ni tako. Sprva boste še morda izgubili kakšen kilogram, vendar to zagotovo ne bo trajalo, je obenem zelo nezdravo, prej ko slej boste deležni jo-jo efekta in kar je najslabše, vaš metabolizem se bo še bolj upočasnil.

Edina pot do zdrave in vitke postave je pravilna prehrana ter pravilna oblika vadbe.

Vsako živo bitje je zgrajeno iz celic in življenje temelji na neprekinjenem nizu elektrokemičnih sprememb, ki se dogajajo okoli njih. Če izvajamo naporne treninge so celice pod ekstremnimi pogoji, zato se mora telo prilagoditi na takšno vrsto stresa, na rast in na večjo proizvodnjo energije.

Kadar dosežemo točko, ko se napredek ustavi, pomeni, da se je naše telo prilagodilo na takšno vrsto stresa. To pa je neposredno povezano s hitrostjo metabolizma ali proizvodnjo energije v celicah. Da ponovno dvignemo nivo prilagodljivosti in posledično napredujemo, je potrebna boljša presnova, ki jo dosežemo s kvalitetno prehrano.
Ne pozabite, da hrana, ki jo zaužijete se ne uporabi samo za obnovo mišic, ampak prav tako za zagotavljanje določenih hranil za celice kože, prebavnega trakta, možganov, hormonov, itd.

Vsako minuto v telesu umre približno 300 celic. Večina od njih se takoj zamenja z novimi. Kadar pa je prehrana slaba, oziroma telesu ne nudi dovolj hranljivih snovi, je naš organizem prisiljen delovati sestradan in takrat se naš napredek ustavi.

Druga točka, ki si jo je potrebo zapomniti je, da ni dodatka (dovoljenega ali nedovoljenega), ki bi lahko nadomestil prehrano.

Vsak izmed nas potrebuje kalorije za podporo rasti, popravilo celic ter proizvodnjo energije. Glavni vir te energije naj bodo celostna, nepredelana živila.
Zadnje časa je na trgu poplava raznih »čudežnih izdelkov«. Največkrat najdemo izdelke, kateri naj bi pomagali pri izgubi telesne teže. Najdemo celo takšne, kateri lahko celo nadomestijo celetno našo prehrano. Vsi ti so lepo zaviti v celofan in dobro medijsko podprti. 

Ali nam ti izdelki res pomagajo shujšati?

Seveda! Ampak ne zaradi super sestave, ampak enostavno zaradi tega, ker v telo vnesemo manj kalorij.

Ali so prehranska dopolnila danes pomembna?

Če bi živeli v idealnem okolju, brez stresa, uživali samo kakovostno, naravno hrano, itd. bi bil odgovor seveda ne. Ampak žal danes temu ni tako. Danes je zemlja izčrpana, živimo v nekajkrat večjem stresnem okolju kot je bil pred 50. leti. Torej enostavno povedano, potreba po kakovostnih hranilih je višja, hrana pa je manj kvalitetna.

Prehranska dopolnila so danes zelo pomemben faktor, saj s tem zapolnimio potrebe po tistem kar dodatno potrebujemo. Skoraj večina nas je v pomanjkanju cinka, magnezija, ter vitamina D3. Zelo pomembno pa je, da vnesemo prav tako zadostno količino omega-3 maščobnih kislin (EPA/DHA), katere najdemo v ribjem olju.

Na kaj moramo biti pozorni pri prehranskih dopolnilih?

Ker je na trgu poplava prehranskih dopolnil , je potrebno ločiti med kvalitetnimi in manj kvalitetnimi izdelki. Večina izdelkov, sploh tistih, ki se dobro reklamirajo ali tržijo preko mrežnega marketinga so ponavadi nizke kvalitete. Uporabljajo najcenejše surovine, nepravilne oblike (npr. pri vitaminih in mineralih se največkrat uporablja magnezijev oksid namesto magnezijev citrat ali kelat, B12 cianokobalamin namesto metilkobalamin, itd.) ter nizko vsebnost pomembnih hranil. Če oblike vitaminov ter mineralov niso zabeležene na deklaraciji, vam svetujem, da se izdelkom raje izogibajte. S temi izdelki si seveda naredimo lahko več škode kot koristi. Večina izdelkov je tudi veliko predragih glede na to kaj ponujajo. Veliko beljakovinskih napitkov vsebuje preveliko sladkorjev in umetnih sladil. Vsebnost in kakovost beljakovin pa je veliko prenizka. Iz lastnih izkušenj lahko povem, da vsebnost pri večini beljakovinskih napitkov niti ne ustreza deklaraciji. Torej je ponavadi beljakovin veliko premalo kot je zapisano na embalaži.
 

Če mi želite postaviti kakšno vprašanje, se pozanimati za ure treningov ali karkoli drugega, sledite tej povezavi in mi pišite.

Vaš trener,

Andrej Rantaša; strokovni sodelavec VITJA.SI