Meni boš rekel kanta za smeti?

Tukaj boste lahko prebrali enostavno razlago perečega problema današnjega časa in kako se mu izogniti. Seveda ne pozabite, da moj namen ni obsojanje, temveč samo v ljudeh vzpodbuditi željo po drugačnem razmišljanju. Tistim, ki bodo ta članek razumeli, bom pri tem z veseljem pomagal!

Zakaj smo torej velikokrat "kanta za smeti" ? Seveda v smislu hrane ki jo zaužijemo, pa morda še pri čem, pa to ne sodi v današnjo debato...Verjetno, ker se ne zavedamo dovolj...

Nedaleč nazaj sem bral zanimiv prispevek o tem, kako smo se ljudje razvijali in kako smo spreminjali svoje prehranjevalne navade. Vsi vemo, da evolucija posamezne vrste traja precej let preden opazimo določene spremembe in, da le-teh vsekakor v obdobju posameznikovega življenja ne moremo pričakovati.

Ljudje smo se nekoč prehranjevali tako, da smo lovili živali in nabirali sadeže, ki jih je ponujala narava. Večji del našega jedilnika je sestavljalo meso, sadje in zelenjava. Ničesar navadno ni bilo v pretiranem izobilju. Kasneje smo napredovali in počasi začeli zadeve prilagajati lastnim željam in željam ekonomije. Gojenje živali, gojenje rastlin, gojenje sadja, gojenje vsega.. posledica je bila vedno manj truda za vedno več hane. Vendar srža problema še zmeraj nismo dosegli...Kaj je torej bistvenega pomena za "skupinsko debeljenje naroda" ?

Od lovcev do udobnih jedcev...

Če povzamemo, vidimo, da se evolucijsko gledano, človekovo procesiranje hrane v kratkem ne more spremeniti, naša hrana pa se je...in to ZELO! Od lovcev in nabiralcev smo se preko noči prelevili v udobne jedce. Bistvena razlika med hrano, ki so jo uživali naši predniki in nami je v tem, da jedi danes vsebujejo ogromno predelanih ogljikovih hidratov, ki sploh niso naravni in nas debelijo, ogromno nezdravih maščob in daleč preveč kalorij.

Pred samo 50 leti še skoraj ni bilo bele moke, danes pa se bašemo s testeninami, kruhi, pecivi in sladicami, ki so polne sladkorjev (beri enostavnih oz. predelanih ogljikovih hidratov). Zraven tega ne smemo pozabiti na nezdrave maščobe, ki vse skupaj še poslabšajo. Večji del naših obrokov je torej sestavljen iz najslabših možnih kombinacij sladkorjev in nezdravih maščob, ki jih telo ne zna drugače izkoristiti, kakor da jih združno naloži v "neželjene obročke" in zamašene žile. Pa kako...Naš metabolizem se žal ni prilagodil spremembam...hrano še zmeraj procesiramo na enak način kakor so jo naši predniki. Del porabimo za telesne funkcije, višek pa dajemo v zaloge... teh pa v današnjem času skoraj ne potrebujemo. Zaloge so za severne medvede in tjulne, ki morajo preživeti zimo, mi pa jih nabiramo celo življenje. Vse je ostalo enako, spremenilo se je le kar dajemo v usta.

Bistvo je v spremenjenem načinu našega prehranjevanja

Zakaj sem naredil povzetek prispevka, ki govori o tem kako so se spremenile naše prehranjevalne navade? Zato, da bi lažje razumeli, da se nismo spremenili ljudje, ampak se je samo naša prehrana in to v rekordno kratkem času. Tako kratkem, da se naša telesa niso uspela prilagoditi...Ste kdaj videli v naravi ptico, ki v "najboljših letih" ne more vzleteti zaradi prekomerne telesne teže? Jaz je nisem...le kako to? Ker nikoli ne poje več hrane kot je zmore porabiti, še manj pa, da bi jedla predelano, nezdravo hrano, ker je v naravi nima...Sem pa videl zdrave človeške ptice, ki v "najboljših letih" ne zmorejo zavezati vezalk in prehoditi 20 stopnic...žalostno...

Kje je torej problem? Je v hrani ali v nas? Je krivo to, da nezdrava hrana obstaja, ali to, da se ji iz neznanih razlogov ne znamo upeti?

Se vprašamo zakaj? Se vprašamo čemu?

Smo morda kanta za smeti ali nekdo ki se ceni?

Naši predniki in številni po svetu niso imeli ali nimajo možnosti izbire, mi jo pa imamo. Na razpolago imamo vso hrano ki jo želimo, le odločiti se moramo za pravo. Torej je pomembna tudi volja...predvsem VOLJA!!! Odločite se in začnite paziti nase. Tudi zdrava hrana je lahko dobra in okusna!

  • Se zavedamo kaj je danes glavni razlog za predčasno smrt? SRČNO-ŽILNE BOLEZNI...
  • Se zavedamo, da vsak tretji slovenec zboli za eno obliko srčno-žilnih bolezni?
  • Se zavedamo, da je glavni razlog za srčno-žilne bolezni nezdrava prehrana?
  • Se zavedamo, da smo mi tisti, ki določamo kaj in kako se bomo prehranjevali in kako se bomo počutili v svoji koži?
  • Smo torej pripravljeni razmisliti in v tej smeri nekaj ukreniti?

Upam da...

Iz kupa stvari, ki sem jih naštel vam priporočam naslednje..izogibajte se enostavnim sladkorjem in ocvrtim maščobam, izogibajte se predelani hrani in večjemu delu hitro pripravljenih jedi. Kolikor se da, pa bodite pozorni tudi na sladila, škropiva in razne kemikalije.

Če mi želite postaviti kakšno vprašanje, sledite tej povezavi in mi pišite.

Vaš trener,

Vitja Sikošek ; PICP coach, BIOSIGNATURE practiotioner level 2