No-carb, no gluten špageti z omako bolognese

Sestavine za 2 osebi

  • olivno ali kokosovo olje
  • 2 do 3 bučke
  • mleto meso (cca300g) najbolje govedina
  • 2 korenčka
  • 2 čebuli
  • česen, bazilika, rožmarin
  • po želji še kako mediteransko ali provansalsko mešanico začimb
  • pasiran paradižnik ali pelate
  • 2 žlici kisle smetane
  • po želji 0,5dcl belega vina

Postopek priprave

Na olivnem (/kokosovem) olju prepražimo na tanke rezine narezano čebulo in solimo. Dodamo meso in korenček (narezan na tanke rezine) ter še nekaj časa pražimo. Nato dodamo pasiran paradižnik (/pelate) in začimbe.

Mešamo, po potrebi dodamo malo vode in na majhnem ognju kuhamo še vsaj pol ure, boljše eno uro. Kake 15 min pred koncem lahko dodamo še vino. 5 minut pred koncem vmešamo še kislo smetano. Med kuhanjem omake pripravimo bučke. Naribamo jih na ribežnu na dolge trakove, da nastanejo "špageti". Ožamemo. Nato segrejemo olivno ali kokosovo olje, dodamo trakce iz bučk, malo soli in začimbe (maditeranske ali provansalske), nekaj minut mešamo, da se "špageti" segrejejo.

"Špagete stresemo na krožnik, dodamo omako in po želji okrasimo s parmezanom, vejico rožmarina, olivami,...

Dober tek,

Maruša Jelenc