Olje, ki ga večina vsakodnevno uporablja, je najbolj škodljivo za vaše zdravje

Velika večina nas je zrasla v gospodinjstvu, kjer so naše mame in babice uporabljale sončnično olje vsak dan. Veliko jih še danes uporablja takšno olje pri kuhi in nekatere je precej težko prepričati, da je veliko boljša izbira na primer kokosovo ali olivno olje.

Med odraščanjem so nas učili, da so rastlinska olja dobra in zdrava in da je maslo tisto, katerega se moramo izogibati. Zdravstvena organizacija in vlada sta celo priporočali uporabo raznih rastlinskih (na primer margarine) in posebej sončničnih olj. Veliko jih je še danes prepričanih v pozitivne koristi uporabe teh olj v primerjavi s tradiconalnimi nasičenimi maščobami.

Maščobe kot so maslo, svinjska mast in kokosovo olje so krivec za holesterol in zamašene arterije, kar posledično vodi v srčne bolezni. To seveda NE DRŽI. Strokovnjaki so vsem priporočali, naj se izogibajo nasičenim maščobam in raje uživajo več polinenasičenih maščobnih kislin, kot so npr. omega-6 maščobne kisline.

Ta rastlinska olja smo zagotovo že vsi uživali in še danes jih najdete v vsaki trgovini ter zlahka prepoznate: bistra barva, brez okusa, visoko rafinirana in predelana olja, ki vsebujejo koruzo, sojo, oljno repico, žafraniko in sončnična semena. Ta olja so zelo nestabilna, lahko vnetljiva in  vendar zaradi propagande organizacij, ki jim ljudje večinoma zaupamo, predstavljajo številko ena prodanih in “zdravih” olj. Tako so nam svetovali zdravniki, svetovno priznani znastveniki prav tako, zato smo ljudje skorajda prenehali uporabljati nasičene maščobe in jih zamenjali s polinenasičenimi maščobami.

Danes vemo, da so se zelo motili in da so ravno ta rastlinska olja tista, ki se jim je treba izogniti v velikem loku.

Zakaj je bolje, da omenjena olja NE vključite v svojo prehrano?

Absolutno nespametno je na vsak način trditi svoj prav. Vsi se motimo in skušamo delovati po svojih najboljših močeh (vsaj želim si, da bi bilo tako). Prav tisti znanstveniki, ki so trdili, da se je potrebno izogibati nasičenim maščobam in uživati rastlinska olja, so leta 2014 ponovno pregledali vso dokumentacijo iz prvotnih raziskav. Meta-analiza, ki je ponovno preučila 72 opravljenih študij ni našla nikakršne koristi pri zmanjšanju uporabe nasičenih maščob oz povečanju uporabe polinenasičenih maščobnih kislin, razen omega-3 maščobnih kislin.

Je sploh čudno, da smo ljudje še danes skeptični in ne vemo, kaj je prav in komu verjeti? Če se celo strokovnjaki ne morejo odločiti in spreminjajo odločitve, vsakih nekaj let, kako vemo, kaj  je res najbolje za nas?

Naj vam malce olajšam zmedenost. Sama ideja, da so rastlinska olja boljša in bolj zdrava od nasičenih maščob, kot sta maslo ali svinjska mast, izhaja iz prepričanja, da rastlinska olja nižajo skupni in LDL holesterol, torej logično zmanjšajo tudi tveganje za razne srčno-žilne bolezni. To seveda ni res.

In ker so ljudje sledili temu nasvetu, so iz prehrane izločili maslo, svinjsko mast, tudi meso, ter jih zamenjali z rastlinskimi olji, kot so: koruzno, sojino, sončnično in repično olje. Vsa ta olja vsebujejo veliko omega-6 vnetne polinenasičene maščobne kisline in umetno nastalih trans maščob.

Kaj to pomeni?

Če pogledamo človeško zgodovino, pridemo do ugotovitve, da smo v preteklosti uživali preej več omega-3 maščobnih kislin in precej manj omega-6 maščobnih kislin, kot jih danes. Divja hrana je precej bolj bogata z omega-3 maščobnimi kislinami. Danes so ribe glavni vir omega-3 maščobnih kislin, v preteklosti sta bila divje meso in divje rastline veliko bolj prisotna na našem jedilniku, kot sta na primer danes. Divje ali meso pašne reje vsebujeta približno sedemkrat več omega-3 maščobnih kislin, kot industrijsko vzgojene živali, ki jih vsebujejo le še minimalno količino. Pravzaprav je bilo vso govedo in živalski izdelki, ki so jih uživali naši stari starši, pašne reje, domače in ni vsebovalo hormonov ali antibiotikov. Druge vrste mesa sploh ni bilo na voljo.

Z uvedbo rafiniranih olj v našo prehrano in odmikom od uživanja mesa divjih živali in živali pašne reje, se je zelo povečal vnos omega-6 maščobnih kislin. Koruza, soja, oljna repica in bombaževec so predstavljali glavni vir olja in maščobnih kislin.  Vsebnost omega-3 maščobnih kislin v naši prehrani se je drastično znižala. To je tudi razlog, da je veliko ljudi še danes v pomanjkanju omega-3 maščobnih kislin. In tudi če več ne uporabljate rastlinskih olj, so vaše zaloge omega-3 maščobnih kislin zagotovo precej nizke. Zato je smiselno in priporočljivo k prehrani dodati omega-3 maščobne kisline.
http://www.vitjashop.com/izdelek/reflex-omega-3/

Omega-6 maščobne kisline pripomorejo k vnetju v telesu in obenem znižujejo protivnetno vsebnost omega-3 maščobnih kislin v vaših tkivih. Posledično se to odraža v še več vnetja v telesu. Z drugimi besedami…omega-6 maščobne kisline izničijo pozitivne učinke, ki jih navadno pridobi vaše telo z uživanjem omega-3 maščobnih kislin. Prav tako zmanjšajo pretvorbo ALA-alfalinolenske kisline v aktivno obliko  omega-3 maščobnih kislin, imenovanih EPA in DHA tudi do 40%. Uživanje prevelike količine omega-6 maščobne kisline poveča tveganje za nastanek vnetnih bolezni in vpliva celo na nastanek duševnih bolezni, ki se kažejo kot agresivnost do sebe ali do drugih ljudi. Študije so pokazale povezavo med vnetji v možganih in duševnimi boleznimi. Zdravnik, ki je raziskal vpliv omega-6 in omega-3 maščobnih kislin na naše zdravje je dr.Joseph Hibbeln iz ameriškega Nacionalnega inštituta za zdravje. Njegove ugotovitve, kaj se zgodi ob prevelikem zaužitju omega-6 maščobnih kislin in premajhni količini zaužitih omega-3 maščobnih kislin so sledeče:

  • poveča se tveganje za srčne bolezni
  • poveča se tveganje za sladkorno bolezen tipa II
  • poveča se tveganje za prekomerno težo
  • možnost nastanka  metaboličnega sindroma oz. začetek sladkorne bolezni
  • sindrom razdražljivega črevesja
  • možnost makularne degeneracije (poškodbe vida in slepota)
  • možnost nastanka revmatoidnega artritisa
  • možnost nastanka astme
  • možnost nastanka raka
  • možnost razvoja psihičnih motenj
  • razvoj avtoimunih bolezni

Prehrana, ki vsebuje veliko omega-6 maščobnih kislin ni najbolj idealna izbira za optimalno zdravje. Za optimalno zdravje je namreč pomembno razmerje med omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami. Boljše kot je to ramerje v prid omega 3, boljše za naše zdravje. Za katastrofalne posledice seveda ne moremo kriviti samega sebe. Večino so nas že kot mlade naučili uporabe rastlinskih olj. Žal se posledice te uporabe kažejo v največji epidemiji kroničnih bolezni v zgodovini. Srčne bolezni, sladkorna bolezen tipa II in prekomerna telesna teža, ter rakava obolenja, so globalno prisotna.

Dejstvo je, da se moramo izogibati slabim maščobam, ki povzročajo vnetje v telesu.

Katere maščobe in olja torej uživati?

Katere vrste olja in maščob izbrati,da bomo zaščitili svoje srce in možgane in zmanjšali vnetje v telesu? Sam zagovarjam tradicionalne maščobe, kot so:

  • ekstra deviško, hladno stiskano, bio kokosovo olje ( zame najboljša izbira-odlično gorivo za celice, deluje visoko protivnetno in lahko pripomore cello k izboljšanju slike holesterola)
  • ekstra deviško, hladno stiskano, bio olivno olje
  • avokado
  • meso pašne reje
  • bio maslo
  • oreščki:orehi, mandlji, pekani, makadamija
  • mastne ribe: sardine, skuša, sled, divji losos, saj vsebujejo veliko omega-3 maščobnih kislin

http://www.vitjashop.com/izdelek/reflex-omega-3/

Če mi želite postaviti kakšno vprašanje, sledite tej povezavi in mi pišite.

Vaš trener,

Vitja Sikošek ; PICP coach level 2, BIOSIGNATURE practiotioner level 2