Pomembnost pravilne drže 1.del

Pravilna drža v vsakdanjem življenju.

V preteklosti se je zelo poudarjala pomembnost pravilne drže in veliko časa so namenili analizi in raznim korekcijskim vajam. Danes pa se mnogi ne zavedajo pomembnosti pravilne drže oziroma to ignorirajo. To je še posebej pogosto pri mlajših fitnes entuziastih, ki se osredotočajo le na »surovo« delo in cilje v fitnesu, izven fitnesa pa na držo popolnoma pozabijo. Mnogim se zdi ta tema zamudna, dolgočasna in nepomembna, v resnici pa je ravno nasprotno, saj je pravilna drža osnovna in zelo pomembna sestavina osebnega fitnesa, ki neposredno vpliva na počutje in učinke oziroma rezultate treniranja in bi morala biti primaren cilj vsakega fitnes entuziasta. Ko je drža pravilna, je oseba v ravnotežju telo pa je simetrično. V primeru odklonov oziroma nepravilnosti v drži, ki so običajno posledica pomanjkanja moči v nekaterih mišicah, ki posledično ne morejo držati telesa v potrebnem položaju, pa pride do »verižne reakcije« in mnogih zapletov.

Pomembnost drže v športu

Mnogi se pogosto niti ne zavedajo, da je njihova drža slaba, še bolj zaskrbljujoče pa je dejstvo, da jih to niti ne skrbi. Pravilna drža je še posebej pomembna za športnike in fitnes entuziaste, razlog za to pa je zelo preprost - drža pomembno vpliva na učinkovitost gibanja in dobro počutje. Pravilna drža je potrebna za zdravje in počutje, saj s pravilno držo ohranjamo pravilno lego oziroma položaj notranjih organov in jim omogočamo učinkovito in pravilno delovanje. Drža vpliva na to kako hodimo, tečemo, skačemo, dvigamo uteži in kako opravljamo vse ostale aktivnosti, saj se v primeru odstopanj lahko zgodi, da je pot gibanja neučinkovita, kar vodi do neoptimalne stimulacije želenih mišic, poleg tega pa lahko pride do povečane obremenitve določenih sklepov, kar dolgoročno vodi do vedno večjih težav. Drža igra pomembno vlogo pri rehabilitaciji in služi kot preventiva za mnoge težave povezane z bolečinami  v hrbtenici.

Če mi želite postaviti kakšno vprašanje, se pozanimati za ure treningov ali karkoli drugega, sledite tej povezavi in mi pišite.

V optimalnih pogojih so vsi telesni segmenti razvrščeni tako, da noben sklep ni izpostavljen dodatnemu in prekomernemu stresu. V primeru odstopanj pa pride do povečanega stresa na določene sklepe. Do tega pride zaradi tega, ker mora telo v primeru odstopanj in vsakodnevne slabe drže to kompenzirati s prilagoditvami oziroma spremembami v prizadetih mišicah oziroma sklepih, kar pomeni, da če je določen del telesa neporavnan, mora tudi drugi del telesa spremeniti lego, da se vzpostavi oziroma ohranja ravnovesje. V primeru nepravilne drže je dolžina nasprotujočih si mišic spremenjena, tako da če je prva zakrčena, je druga raztegnjena, kar vpliva na normalno delovanje teh mišic in s tem na uspešnost izvedbe vaje ali določene športne aktivnosti. V primeru odstopanj je s tem prizadeto tudi gibanje. Če teh odstopanj ne popravimo in se, na primer, osredotočamo le na pridobivanje mišične mase, se stanje še poslabša, saj večja kot je mišična masa, večja je sila na prizadeti sklep in s tem je sklep izpostavljen še večjim obremenitvam, kar posledično vodi do še večjih neskladij.
Ključ do simetričnega in uravnoteženega telesa je, da proporcionalno razvijemo agoniste in antagoniste (mišice na eni in drugi strani sklepa).  Le na ta način bodo mišice lahko držale sklep v naravnem položaju in preprečile neskladja. S tem se ne izboljša le počutje, ampak tudi izgled in seveda gibanje v športu in posledično rezultati.

Odstopanja od pravilne drže

Moč in fleksibilnost mišic hrbtenice igrata pomembno vlogo pri obliki krivin hrbtenice in pri položaju medenice in v primeru neravnovesij pride do treh najpogostejših odstopanj: povečana lordoza, skolioza ali kifoza.

  • Pri povečani lordozi se superiorni (zgornji) del medenice pomakne naprej in navzdol, kar poznamo kot anteriorni nagib medenice. Do tega pride predvsem in običajno zaradi zakrčenih fleksorjev kolka in šibkih trebušnih mišic. To stanje je danes zelo pogosto, predvsem zaradi sedečega načina življenja in neaktivnosti. To lahko enostavno in v dobri meri popravimo tako, da raztezamo fleksorje kolka in krepimo trebušne mišice.
  • Skolioza pomeni povečano lateralno oziroma stransko krivino hrbtenice. Če je krivina manjša, lahko stanje popravimo tako, da raztezamo konkavno stran in krepimo konveksno stran.
  • Kifoza pa je povečana ukrivljenost hrbtenice nazaj. Najpogosteje se pojavi kot pretiran nagib naprej v zgornjem delu trupa in se najbolj pogosto pojavlja pri starejših ljudeh. Vse pogosteje pa se pojavlja tudi pri mladih zaradi neprestane slabe drže (pogosto posledica slabe drže za računalnikom).

V naslednjem delu pripadajočega članka, pa bomo spoznali kako popraviti držo, zakaj nam vsakdanje sedenje povzroča težave, kako preveriti svojo držo in še kaj...

Rok Ledinek, zunanji strokovnjak

Viri: Frederick C. Hatfield: Fitness: The Complete Guide. International Sports Sciences Association. Carpinteria, 2011