"Post workout" palačinke

Palačinke so zelo okusen izbor obroka za po treningu. Če smo imeli vadbo z večjim volumnom ali potrebujemo regeneracijo glikogenskih rezerv in obenem želimo malo "pošvindlati" so naše "post workout" palčinke kot nalašč za to. Njihova priprava  nam ne vzame veliko časa.  Spodaj sta opisani dve različici. Prva je najbolj primerna za uživanje po treningu saj je vsebno st maščob nizka, druga pa kot npr. drugi obrok ali malica po treningu.

Sestavine za palačinke:

  • 150 g brezglutenske moke
  • 3 jajca
  • 350-400 ml mleka

Vanilijeva krema:

Pri pripravi lahko pride do odstopanja v količini mleka, saj se masa ob stanju precej zgosti, tako da lahko mleko dodate po želji, odvisno kako debele palačinke želite. Meni so najboljše čim tanjše,  tako kot tiste palačinke, ki so nam jih mame pekle na olju. In s pravo maso, lahko naredite zelo zelo tanke palačinke. Bodite pozorni tudi na ogenj, najprej ploščo dobro segrejte, potem pa zmanjšajte za dve stopnji, tako se bodo palačinke  lepo spekle in bodo lepo rumene barve in ne zažgane.

Različica št.2

Druga priprava palačink se razlikuje le v dodatku zdravih maščob, zato da ublaži dvig sladkorja in posledično inzulina v krvi, kar si ne želite, v kolikor ni  neposredno za vami naporen trening. Torej zgornjim sestavinam dodajte še 20 g stopljenega masla ali pa 20 g olivnega olja. Olje oz. maslo dolijte kar v maso za palačinke, zmešajte in nato specite palačinke. Jaz najraje uporabim olivno olje. Palačinke so tako najboljšega okusa, se ne trgajo in lahko narediš zelo tanke. In če ste v dvomih glede olivnega olja, vsekakor poskusite, okus po olivnem olju se v palačinkah sploh ne okusi, ima maslo dosti bolj močan okus … je pa res, da je kvaliteta olivnega olja zelo pomembna. Najbolje je, če lahko dobite kje preverjeno domače.

Sestavine za palačinke:

  • 150 g brezglutenske moke
  • 3 jajca
  • 350-400 ml mleka
  • 20 olivnega olja ali stopljenega masla

Vanilijeva krema:

  • 2 rumenjaka
  • 5 g Sun Stevie
  • 1 žlica brezglutenske moke
  • Vanilijev strok
  • 300 ml mleka

Navadno večina ljudi za zgostitev kreme in omak uporablja gustin, vendar brezglutenska moka deluje enako, tako da lahko uporabite kar žlico moke, saj se zelo zgosti. Rumenjaka zmešajte s Sun Stevio in to dodajte v vrelo mleko, skupaj z vanilijo, ki ste jo postrgali iz vanilijevega stroka. Kuhajte na zmernem ognju nekaj minut. Dodajte žlico brezglutenske moke in mešajte kakšno minuto, do želene gostote. Nič posebnega in zelo hitro, a še vedno sem mnenja, da so najboljše jedi, najbolj enostavne za pripravo.

Dober tek 

Marjana Sikošek