Recept za pregrešno dobro in zdravo čokolado

Sestavine:

  • 150g BIO kakavovega ali navadnega masla
  • 150g BIO kokosovega masla
  • 50g BIO kokosove moke
  • cimet
  • Kakav BIO (2 polni jušni žlici)
  • 200g BIO indijskih oreščkov ali mandljev ali lešnikov.
  • 100g Instant whey PRO (katerikoli okus)
  • če ne želite dodajati sirotkinih beljakovin, po želji sladkajte čokolado s stevio.

Čas priprave:

  • 10 minut

Postopek priprave:

Kokosovo in kakavovo malso raztopimo na zmernem ognju in pazimo, da se ne zasmodi. Dodamo kakav, cimet, stevio in kokosovo moko, ter zmlete indijske oreščke. Dobro premešamo. Prelijemo v modelčke in počakamo, da se ohladi. Pri prelivanju v modelčke bodite pozorni na to, da si pomagate z žličko in enakomerno razporedite usedline (oreščki, stevia)

Zanimivosti

Čokolada je ne samo zdrava, temveč tudi zdravilna. Sestavine, ki so v njej vam bodo pomagale uravnavati zdravje na večih področjih. V nadaljevanju si lahko preberete zakaj je katera sestavina učinkovita.

  • Kokosovo olje

Kokosovo olje je eno izmed boljših prehranskih dopolnil že več kot tisočletje. Je močan uničevalec vseh vrst mikrobov, od virusov do bakterij, ki so lahko potencialno zelo škodljive. Prav tako s kokosovim oljem zaužijemo visoko kakovostne maščobe, ki so ključnega pomena za optimalno zdravje.

50% delež maščob vsebovanih v kokosovem olju, predstavlja lavrinska kislina. Lavrinska kislina je naravna maščobna kislina, ki jo telo zlahka prebavi in učinkovito pretvori v energijo. V naravi jo zelo redko najdemo in največ omenjene kisline vsebuje ravno kokosovo olje.

Naše telo pretvarja lavrinsko kislino v monolavrin, to je monoglicerid lavrinske kisline, ki ima pomembne antimikrobne učinke. Dejansko lahko uniči viruse, kot so HIV, herpes, gripa in ošpice.

Nedvomno je kokosovo olje medicinsko in zdravstveno gledano zelo uporabna sestavina, ne glede na to ali se uporablja interno ali eksterno.

Kokosovo olje je sestavljeno iz srednjeverižnih trigliceridov (MCFAs) in je lahko prebavljivo, saj ga celična membrana zlahka prepušča. MCFAs se s pomočjo jeter pretvorijo v energijo in ne v obloge. Zato se kokosovo olje priporoča kot idealni nadomestek za kompleksne ogljikove hidrate (jedi iz moke, riža, krompirja, testenin, itd.).

Kokosovo olje ne spodbuja proizvajanja inzulina v krvnem obtoku. Za hiter dvig energije lahko zaužijete kar surovo kokosovo olje na žlico ali pa ga dodate k hrani. V priloženem videu delim z vami recept za slastno in obenem zdravo čokoladno poslastico, ki je sestavljena iz zdravih maščob kokosovega olja.

  • Kakavovo maslo

Število pozitivnih zdravilnih učinkov, ki so povezani z uživanjem kakavovih zrn je impresivno. Imajo pozitivni vpliv na kardiovaskularni sistem, možgane in živčni sistem, prav tako izboljšujejo občutljivost celic na inzulin in zavirajo proces staranja. V kakavovem zrnu najdemo dve spojini, ki sta koristni za naše telo, to sta epikatehin (antioksidant, ki ščiti živčni sistem pred poškodbami) in resveratrol (močan antioksidant, ki prav tako ščiti živčni sistem, s tem, da pomaga pri prečkanju krvno-možganske pregrade).

Ugotovitve metaanalize, ki so jo opravili leta 2012, kažejo, da lahko uživanje prave čokolade zmanjša možnost pojava kardiovaskularnih bolezni za 37 odstotkov in nevarnost pred srčnim zastojem za 29 odstotkov. Ugotovitve druge metaanalize pa nakazujejo na to, da kakav in čokolada znižata odpornost celic na inzulin, krvni tlak, povečata prožnost krvnih žil in znižujeta nivo t.i. »slabega« holesterola (LDL).

  • Cimet

Londonska raziskava, ki je potekala 12 tednov, je vključevala 58 oseb z diagnosticiranim diabetesom tipa 2 in nivojem hemoglobina A1c (HbA1c) nad 7 odstotkov. Hemoglobin A1c je pokazatelj dolgoročne urejenosti glikemije pri diabetikih.

Udeleženci raziskave so morali vsak dan zaužiti 2 grama cimeta. Analiza izsledkov je pokazala, da cimet pomembno vpliva na znižanje ravni HbA1c v telesu, prav tako pa so se učinki kazali pri zniževanju krvnega tlaka. Na podlagi izsledkov omenjene raziskave, bi bilo smiselno cimet uporabljati kot prehransko dopolnilo. Cimet v kombinaciji z običajnimi zdravili za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2 pozitivno vpliva na nivo glukoze v krvi in na krvni tlak.

  • Magnezij (zelo prisoten v indijskih oreščkih)

V naslednji študiji so se znanstveniki vprašali: ''Ali magnezij vpliva na pojav sladkorne bolezni ali ne?''. Kot mineral je magnezij zelo pomemben za pravilno delovanje številnih encimov, ki telesu pomagajo procesirati glukozo. Preučevali so vnos magnezija in tveganje za nastanek sladkorne bolezni na vzorcu, ki je vključeval 4500 moških in žensk, starih med 18 in 30 let in nihče izmed udeležencev ni imel diagnosticirane sladkorne bolezni.

Po 20 letih so preverili koliko udeležencev je razvilo sladkorno bolezen. Ugotovitve so pokazale, da le 330. Pri udeležencih moškega in ženskega spola, ki so uživali najvišjo količino magnezija (200 miligramov magnezija in več na 1000 porabljenih kalorij na dan) se je izkazalo, da imajo 50 odstotkov manj možnosti za razvoj sladkorne bolezni, v primerjavi s tistimi, ki so zaužili le 100 miligramov na 1000 porabljenih kalorij.

Študija je pokazala, da povečano uživanje magnezija ne vpliva le na odpornost na inzulin, ampak tudi zmanjšuje različna vnetja v telesu.

Če mi želite postaviti kakšno vprašanje, sledite tej povezavi in mi pišite.

Vaš trener,

Vitja Sikošek ; PICP coach, BIOSIGNATURE practiotioner level 2