VIDEO: 30 dnevni IZZIV Sanela Bečirović

30 dni, 20 treningov, ure potenja, nekaj hrepenenja ter več kot uspešen zaključek.

Izziv je bil vsekakor obojestranski, saj slabih 5 tednov je zelo malo časa, da se naredi odlična forma, oziroma kakeršnakoli radikalna razlika pri telesni sestavi.
V 30. dneh komaj spoznaš človeka. Ugotoviš kar mu ustreza in kar ne. Kako je toleranten na ogljikove hidrate, koliko beljakovin dejansko potrebuje, v čem je deficitaren (makrohranila), kakšno je hormonsko ravnovesje, kakšno prehrano je prej užival, telesna pripravljenost , poškodbe, pričakovanja, itd. Skratka sestavljanka miljon različnih faktorjev, katere je potrebno ugotoviti, razrešiti, invidualizirati, sestaviti optimalen plan prehrane ter treningov. Seveda je potrebno upoštevati, da je pri ženskah regeneracija nekoliko počasnejša kot pri moških. Predmenstrualni sindrom pravtako zadeve še nekoliko poslabša (sploh na dan slikanja).

Kako se je vse skupaj začelo:

S Sanelo se poznava že nekaj časa, zato sem približno poznal njene prehranjevalne navade. Pravtako sem vedel, da je veliko aktivna in da je športnica. Fitnes ji tudi ni tuj, čeprav ni bila vajena trenirati toliko s prostimi utežmi, zato sva morala nekaj časa posvetit tudi učenju pravilne tehnike. Prednost pri njej je, da nisva potrebovala izvajati nekakšnega dolgotrajnega adaptacijskega treninga, saj je bila vajena intezivnosti ter je bila relativno v dobri psiho-fizični kondiciji.

Cilji:

Kot večina žensk je Sanelina želja bila preoblikovati telo. Izgubiti maščobo na kritičnih predelih in da bo viden rahel mišični tonus. Sliši se precej enostavno.
Kar pa iz moje strani dejansko pomeni, da moreva pridobiti nekaj mišične mase-pospešiti metabolizem, izgubiti nekaj procentov maščobe na željenih predelih, mogoče še pri tem sanirati kakšne stare poškodbe in to v 30. dneh. Seveda je pravtako cilj, da se z vadbo ter urejeno prehrano nadaljuje samostojno, saj sam spodbujam ljudi, da znajo samostojno intezivno trenirat in izbirat med pravilnimi živili.

Treningi:

Treningi so potekali 4x tedensko. Izvajala sva večinoma kompleksne vaje (vaje katere vključujejo gibanje skozi večje število sklepov v večih ravninah) s prostimi utežmi, z lastno težo in TRX trakovi. Progresivnost sva prilagajala s tempom dvigov in spustov, z premori ter seveda težo in koti. Aerobne vadbe nisva izvajala, saj ima zanemarljiv ter včasih tudi nasproten učinek pri izgubi telesne maščobe, zato je vadba potekala v anaerobnem pragu.

 


Prehrana:

V jedilnik sva vključila veliko sveže zelenjave kar je bil glavni vir ogljikovih hidratov (brokoli,solata, zelje, cvetača gobe, stročji fižol, čebula, kumara, špinača, paprike, bučke) ter kvalitetne beljakovine (cela jajca, rdeče meso, piščanec, losos,...). Vsaki jedi sva dodala tudi "pametne" maščobe (oreščki, olivno olje, CLA,...). Jedilnik je bil razdeljen na 5 do 6 obrokov.

Dodatki k prehrani:

Vaš trener,

Andrej Rantaša; strokovni sodelavec VITJA.SI

Če mi želite postaviti kakšno vprašanje, se pozanimati za ure treningov ali karkoli drugega, sledite tej povezavi in mi pišite.