VIDEO: Odpravimo bolečine v križu 2.del

Spoznajmo vaje, ki jih lahko izvajamo doma. Prav zaradi tega bodo prišle prav vsem, ki vas dajejo tovrstne težave in nimate časa odpraviti se na fitnes...

Bolečine v spodnjem delu hrbta oz. "križu" velikokrat nastanejo zaradi oslabelih mišic, ki hrbtenici dajejo oporo. To so predvsem trebušne mišice in spodnje hrbtne mišice, ki potekajo vzdolž hrbtenice. Posledica oslabelih mišic je, da se večina teže prenese na hrbtenico, ki počasi zaradi teže, napačne drže in obremenitve začne pritiskati na živce. To boli. Da se tem težavam izognemo ali jih precej omilimo lahko veliko naredimo sami.

Izvedba

Vaje je najbolje če izvajamo izmenično zaradi tega, da ne delamo še večjega neravnovesja med sprednjim in zadnjim delom telesa. Pripravimo si mehko podlago in pričnemo s trebušnimi mišicami. Kakor vidite na posnetku obe vaji izvajamo počasi in pravilno. Pri trebušnih mišicah pazimo, da preveč ne obremenimo vratu in da se ne zaganjamo, pri hrbtnih pa smo pozorni, da ne potiskamo telesa v hiperekstenzijo, torej da se ne zvijamo nazaj dlje kot nam telo dopušča. Pri obeh vajah položaj na vrhu za trenutek zadržimo.

Če mi želite postaviti kakšno vprašanje, se pozanimati za ure treningov ali karkoli drugega, sledite tej povezavi in mi pišite.

Ponovitve

Najbolje, da delate 10 ponovitev pri vsaki vaji. Ko končate s trebušnimi mišicami se takoj lotite hrbtnih. Odmor, ki ga boste imeli do naslednje serije naj bo čim bolj kratek, oz. če ga ne potrebujete še toliko bolje.

Dodatne vaje za krepitev trebušnih in hrbtnih mišic

Vaš trener,

Vitja Sikošek