Zdravilne lastnosti bromelaina

Ugriz v kos sočnega ananasa je zelo okusen in slasten. To čudovito sadje pa ima tudi številne zdravilne lastnosti.

Ste vedeli, da ananas vsebuje edinstven encim bromelain, ki lahko izboljša vaše zdravje?  Ta encim – včasih poimenovan tudi »super encim« – lahko vaše zdravje izboljša na številne načine.

Kaj je bromelain?

Bromelain je naravni encim, ki našemu telesu pomaga prebaviti določene proteine. V naravni obliki ga lahko najdemo le v ananasu, predvsem v soku in steblu sadeža.

Zdravilne lastnosti bromelaina

Bromelain v telesu zmanjša otekanje in vnetje, kar lahko pomaga pri številnih zdravstvenih težavah. Pomaga tudi pri pomirjanju vnetega vezivnega tkiva in vnetih mišicah; je tudi dober za sprostitev napetih mišic.

Pod nekatere zdravstvene težave, pri katerih bi lahko bromelain imel koristen učinek, spadajo:

 • Kronična vnetna črevesna bolezen
 • Bolečine v sklepih in artritis
 • Zvini
 • Prebavne težave
 • Alergije
 • Rak
 • Tendinitis
 • Avtoimunse bolezni
 • Sinusne okužbe
 • Astma

Vse te zdravstvene težave so neposredno povezane z vnetjem v telesu, kar pomeni, da lahko zmanjšanje vnetja pomaga odpraviti simptome.

Sledi podroben pregled teh zdravstvenih težav za boljše razumevanje, kako točno je lahko bromelain koristen:

 • Rak – Večina sodobnih načinov zdravljenja raka se osredotoča na ubijanje nevarnih rakavih celic, pri tem pa pogosto uniči tudi zdrave celice.  Vendar obstajajo nekatere naravne snovi s spojinami, ki ciljajo na rakave celice in pri tem ne poškodujejo zdravih celic.  Te spojine se nahajajo v bromelainu. Ugotovljeno pa je tudi bilo, da lahko bromelain pomaga povečati stopnjo preživetja pri bolnikih z rakom.
 • Hitrejši čas okrevanja – Zaradi protivnetnih koristi bromelaina lahko telo uporabi encime za zmanjšanje oteklin in bolečin zaradi poškodbe.  Protivnetne koristi lahko pomagajo zmanjšati otekline, kar pomaga pri pospešitvi časa, ki ga telo porabi za zdravljenje telesa.
 • Astma in alergije – Druga korist protivnetnih učinkov bromelaina je, da lahko pomaga zmanjšati alergijsko senzibilizacijo in simptome drugih alergij.  Bromelain je koristen za celoten imunski sistem. Z uravnavanjem funkcij imunskega sistema zdravi glavni vzrok alergij. Alergije so ponavadi posledica preobčutljivega imunskega sistema, bromelain pa je lahko učinkovit za vse vrste alergijskih reakcij.
 • Prebavne težave – Ker je bromelain encim, lahko prebavi določene proteine. Ob prisotnosti tega encima lahko telo prebavi hrano bolj učinkovito, kar pomeni, da telo iz hrane prejme višjo vsebnost hranil. Pomagal naj bi tudi zmanjšati vnetja in pospeševati zdravljenje znotraj prebavnega trakta. Koristen je lahko za ljudi, ki trpijo za Chronovo boleznijo, zaprtjem, rakom črevesja, dispepsijo, ulceroznim kolitisom in kronično vnetno črevesno boleznijo.

Kako naravno vključiti bromelain v vašo prehano

Ker je ananas edini naravni vir bromelaina je najboljši način za povečanje njegove količine, da zaužijete čim več ananasa. Poiščite recepte, v katerih je ananas pripravljen na več načinov, tako da lahko ob njem uživate v različnih oblikah. Za najboljše koristi encimov poskušajte zaužiti čim več surovega ananasa, ker toplota zmanjšuje encime, ki se nahajajo v sadežu.

Edina slabost uživanja velikih količin ananasa je v tem, da vsebuje veliko sladkorja. Zaradi tega priporočam par stvari. Jejte ananas in ne pijte njegovega soka. Vem, da vam rezanje ananasa vzame več časa, vendar vsebnost vlaken preprečuje prekomerno večanje sladkorja in zato pomaga ohranjati stabilen nivo sladkorja. 

Bromelain lahko uživate med pred ali po obroku v obliki prehranskih dopolnil.

Digest force je izvrstna kombinacija bromelaina z ostalimi prebavnimi encimi in Hcl-om, ki skupaj bistveno olajšajo presnovo in razbremenijo vaš prebavni trakt.

Več o učinkovitejši razgradnji hrane lahko preberete v članku: Preverite svoj HCL.

Ananas ali encime v obliki prehranskega dopolnila za bolj učinkovito prebavo uživajte v kombinaciji z težje prebavljivim virom proteinov – šunko, zrezkom, itd...

Če mi želite postaviti kakšno vprašanje, sledite tej povezavi in mi pišite.

Vaš trener,

Vitja Sikošek ; PICP coach level 2, BIOSIGNATURE practiotioner level 2

Reference:

 • http://draxe.com
 • http://articles.mercola.com
 • http://umm.edu/health/medical/altmed/supplement/bromelain