Zdravo črevesje - zdravo telo


Pravilno delovanje črevesja je najpombnejše pri zagotavljanju optimalnega zdravja. Ste vedeli, da se kar med 60 in 80% imunskega sistema nahaja v našem črevesju? Prav tako skoraj 90% nevrotransmiterjev-živčnih prenašalcev (sploh tistih, ki uravnavajo naše razpoloženje, kot je npr. serotonin) nastaja v našem črevesju. Težave v našem prebavnem traktu lahko povzročijo precej več škode od običajne napihnjenosti, vetrov, bolečin v trebuhu in driske. Pravzaprav so težave s prebavili največkrat pokazatelj kroničnih zdravstvenih težav.

Neravnovesje v črevesju se povezuje s hormonskim neravnovesjem, avtoimunimi boleznimi, kot je npr. revmatoidni artritis, težave s ščitnico, sladkorna bolezen, kronična utrujenost, fibromialgija, anksioznost, depresija, ekcemi in težave s kožo … to so le nekatere izmed njih.

Kako lahko nekdo izboljša delovanje svojega črevesja in zdravje celotnega telesa?

Funkcionalna medicina uporablja enostaven pristop v štirih korakih: izločitev, nadomestitev, obnovitev in “popravilo”

1. Izločitev

Izločite vse kar je slabo za vas. Cilj je odstraniti vse stvari, ki lahko negativno vplivajo na okolje našega prebavnega trakta, kot je npr. hrana, ki povzroča vnetje v telesu, razne infekcije in živila, ki naša prebavila dražijo. Mednje sodi alkohol, kofein in poživila oz.droge. Živila, ki povzročajo vnetje v telesu so pogostokrat gluten, mlečni izdelki, koruza, soja, jajca in sladkor, saj lahko privedejo do občutljivosti na določeno živilo. Priporočam, da preizkusite sistem izločanja živil, tako da poskušate sami ugotoviti ali vam morda katero živilo še posebej ne odgovarja ali pa opravite test intoleranc na živila. Razne infekcije v prebavilih lahko povzročajo paraziti, kvas ali bakterije. S pomočjo določene analize se lahko določi število dobrih bakterij, prav tako prisotnost morebitnih infekcij. Pri premagovanju infekcij je navadno potrebno zdravljenje z zelišči, določenimi zdravili proti parazitom in glivicam v nekaterih primerih je potreben tudi antibiotik.

2. Nadomestitev

Nadomestiti je potrebno manjkajoče sestavine za boljše delovanje črevesja. V prehrano dodajte veliko fermentiranih živil in ključne dodatke, ki pripomorejo k dobri prebavi in absorpciji hranil. Razlog, zakaj  je potrebno nekatere stvari dodati so osiromašene zaloge nekaterih hranil in mineralov, kot posledica neprimerne prehrane, prepovedanih živil, antacidnih zdravil, določenih bolezni in procesa staranja. Kaj je smiselno dodati?

  • Prebavne encime in hcl-želodčno kislino za pravilno prebavo hrane.
  1. http://www.vitjashop.com/izdelek/poliquin-ultra-hcl-4e/
  2. http://www.vitjashop.com/izdelek/digezyme-prebavni-encimi/

3. Obnovitev

Ponovna naselitev dobrih bakterij za vzpostavitev zdravega razmerja bakterij v črevesju je ključnega pomena. To najlaže dosežemo z uporabo probiotikov. Mlečni in fermentirani izdelki so seveda odlični, vendar navadno niso dovolj. Odlični probiotiki so tisti, ki vsebujejo bifidobakterije in vrste laktobakterij. Priporočljiv odmerek je nekje med 25-100 miljard enot na dan.(http://www.vitjashop.com/izdelek/proflora-excellence-1e/) Pomembno  je tudi uživanje prebiotikov, ki so hrana za dobre bakterije, ki jih lahko v svoje telo vnesemo s pomočjo dodaktov ali s hrano, ki vsebuje veliko topnih vlaknin.

Dodatno čtivo na temo regneracije črevesja:

http://www.vitja.si/content/imate-napihnjen-trebuh

4. “Popravilo”

Zagotavljanje hranil, ki jih naše črevesje potrebuje za uspešno samoobnavljanje je bistvenega pomena. Eno mojih najljubših dopolnil je L-Glutamin(http://www.vitjashop.com/izdelek/reflex-l-glutamin/), aminokislina, ki pomaga pomladiti in obnavljati stene črevesja. Ostala prav tako pomembna hranila so cink, omega 3-maščobne kisline, vitamin A, C, E. Ne glede na to (http://www.vitjashop.com/izdelek/reflex-nexgen-pro/), kakšno je vaše zdravstveno stanje, vam bodo  opisani štirje koraki zagotovo pomagali in vašemu črevesju tudi. S pomočjo teh korakov lahko v dokaj kratkem času opazite veliko spremembo, tudi pri kroničnih in vnetnih boleznih, ki so navadno precej obremenjujoča za vaše črevesje in zdravje celotnega telesa.
 

Če mi želite postaviti kakšno vprašanje, sledite tej povezavi in mi pišite.

Vaš trener,

Vitja Sikošek ; PICP coach level 2, BIOSIGNATURE practiotioner level 2