Kreatin: Prehransko dopolnilo proti staranju?

Njegov vpliv na izboljšanje moči je že znan, vendar so nove raziskave pokazale, da kreatin bistveno izboljša delovanje možganov tako pri mladih, kot tudi starejših osebah in lahko celo podaljša življenje posameznika.

*by Jeff S. Volek, Ph.D., R.D.

Kreatin je poznan v atletskih krogih, ampak ta dobro uveljavljen dodatek za izboljšanje športnih sposobnosti lahko naredi mnogo več, kot je bilo sprva mišljeno. Raziskave so pokazale nekaj novih in zanimivih rezultatov, povezanih z jemanjem kreatina.

Kreatin pomaga zavrteti čas nazaj

Med 20. in 35. letom človek doseže vrhunec mišične mase in moči, ki se nato enakomerno manjša vse do nekje 65. leta starosti. Kasneje navadno pride do naglega upada. Izguba mišične mase in posledično gibalne funkcije, zraven upada fizične moči, vzorca gibanja in kostne gostote, nenazadnje negativno vplivata na normalne aktivnosti v vsakdanjem življenju (na primer vstajanje, sedanje in hoja). Se ti učinki staranja lahko odpravijo/omilijo ali so neizogibni? Nedavne raziskave navedejo dobre argumente za jemanje kreatina pri spodbujanju zdravega staranja.

PROMOCIJA, ki velja samo dva dni OD 4.-6. MARCA 2018. Ob nakupu kretaina Creapure z 10% popusta, v piši kodo "CREATINE"

Povezava do izdelka: Creatine creapure

Izboljša moč pri odraslih (starost od 58 do 71 let)

Po le sedmih dneh jemanja kreatina (20 g/dan, razdeljenih na 4 enake doze) ali placeba, se je pri ženskah, starih od 58 do 71 let, pojavilo izjemno izboljšanje pri več meritvah mišične učinkovitosti. Dopolnjevanje s kreatinom je vodilo do precejšnjih povečanj pri maksimalni moči potiska s prsi (bench press) in potiska z nogo (leg press), pri moči zgornjega in spodnjega dela telesa, ter pri dveh funkcionalnih nalogah, s katerima se srečujejo v vsakdanjem življenju – test za vstajanje iz položaja sedenja in test za tandemsko hojo. Te izboljšave v funkcionalni zmogljivosti so se pojavile kljub temu, da v teh sedmih dneh ženske niso imele fizičnega treninga. Poleg tega se niso pojavili nobeni znaki neželenih učinkov, s čimer je bila poudarjena preprosta, vendar učinkovita uporaba kreatina za povečanje telesne zmogljivosti pri starejših posameznikih.

Izboljša pusto mišično maso

Jemanje kreatina za spodbujanje zdravega staranja ima še bolj dramatičen učinek v kombinaciji z vadbo z utežmi. Kanadski raziskovalci so pri starejših moških in ženskah (starost 65+) 6 mesecev izvajali nadzorovano vadbo z utežmi (2x na teden), medtem ko so ti jemali placebo ali kreatin (5 g/dan) s konjugirano linolejno kislino (CLA) (6 g/dan). Razlog za vključitev CLA je bil spodbuditev izboljšanja telesne sestave, saj kreatin povečuje mišično maso, CLA pa cilja na izgubljanje maščobe. Po šestih mesecih se je pri skupini, ki je jemala kreatin in CLA, povečala pusta mišična masa za 2 kilograma v primerjavi s skupino, ki je jemala placebo. Večja pusta mišična masa je pomenila izboljšano funkcionalno zmogljivost v skupini, ki je jemala kreatin in CLA.

PROMOCIJA, ki velja samo dva dni OD 4.-6. MARCA 2018. Ob nakupu kretaina Creapure z 10% popusta, v piši kodo "CREATINE"

Povezava do izdelka: Creatine creapure

Kreatin in Parkinsonova bolezen

Kreatin je zelo obetaven pri Parkinsonovi bolezni, nevrodegenerativni bolezni, za katero je značilna progresivna izguba mišične mase in moči ter povečana bolečina v mišicah in sklepih. Številni raziskovalci so domnevali, da bi kreatinski dodatki izboljšali izgubo mišične funkcije in počasno napredovanje bolezni.

Dve nedavni pilotni raziskavi sta pokazali zelo obetavne rezultate ob jemanju kreatina (5 g/dan v prvem tednu, nato pa 2-5 g) pri osebah s Parkinsonovo boleznijo. Obsežne predhodne raziskave s kreatinom in vznemirljive ugotovitve, ki kažejo na koristi ob jemanju kreatina pri ljudeh z nevrodegenerativnimi motnjami, so prepričale ameriško vlado, da financira obsežna klinična preskušanja za učinke kreatina.

Nacionalni inštituti za zdravje (NIZ) bodo v raziskavah, ki naj bi stale nekje 60 milijonov dolarjev, preizkusili učinke prehranskih dopolnil na osebah s Parkinsonovo boleznijo. Trenutno je kreatin najboljši dodatek, inštituti pa bodo v raziskavo vključili 1.720 udeležencev, ki bodo prejeli kreatin ali placebo.  Ni čisto jasno, kako lahko kreatin izboljša Parkinsonovo bolezen, vendar je bolezen povezana z mitohondrijsko disfunkcijo, kreatin pa je znan po svoji koristi za energetski sistem, kar lahko pomaga olajšati simptome in upočasni napredovanje bolezni.

Katero obliko jemati in kako

Večina raziskav je pri preučevanju uporabila kreatin monohidrat. Tudi nekatere druge oblike kreatina (fosfat, citrat, magnezijev kelat, etilni ester itd.), ki mogoče niso tako preučevane, bodo v mišice dovedle ustrezno količino kreatina, vendar je manjša verjetnost, da so boljše od kreatina monohidrata.

Zdi se, da je najučinkovitejši odmerek kreatina 15–20 gramov na dan, razdeljenih na 5 enakih doz. Takšen odmerek se jemlje 5 dni, da pride do maksimalne mišične absorpcije kreatina. Po tem je dovolj, da se za vzdrževanje povečanega nivoja kreatina v mišicah jemlje doza po 5 gramov. Kreatin je najbolje jemati na čim bolj prazen želodec v kombinaciji z OH, brez ostalih makrohranil.

Kreatin gradi mišično in možgansko moč

Dokazi kažejo, da jemanje kreatina pomaga pri izgradnji večjih ter močnejših mišic pri športnikih in rekreativcih, mlajših in starejših moških in ženskah. Nedavne ugotovitve so še samo dodale nove ugodnosti za starejše. Kreatin ne poveča samo mišične mase in moči, ampak lahko izboljša tudi aktivnosti v vsakdanjem življenju, umske sposobnosti in zmanjša negativne vplive nevrodegenerativnih bolezni, kot je Parkinsonova bolezen.

Zato jemljimo kreatin! 

Če mi želite postaviti kakšno vprašanje, sledite tej povezavi in mi pišite.

Vaš trener,

Vitja Sikošek ; PICP coach level 2, BIOSIGNATURE practiotioner level 2

Reference:

1. Gotshalk LA, Kraemer WJ, Mendonca MA, Vingren JL, Kenny AM, Spiering BA, Hatfield DL, Fragala MS, Volek JS. Creatine supplementation improves muscular performance in older women. Eur J Appl Physiol 2007.

2. Tarnopolsky M, Zimmer A, Paikin J, Safdar A, Aboud A, Pearce E, Roy B, Doherty T. Creatine monohydrate and conjugated linoleic Acid improve strength and body composition following resistance exercise in older adults. PLoS ONE 2007, 2(10):e991.

3. Bender A, Beckers J, Schneider I, Holter SM, Haack T, Ruthsatz T, Vogt-Weisenhorn DM, Becker L, Genius J, Rujescu D et al. Creatine improves health and survival of mice. Neurobiol Aging 2007.

4. Lyoo IK, Kong SW, Sung SM, Hirashima F, Parow A, Hennen J, Cohen BM, Renshaw PF. Multinuclear magnetic resonance spectroscopy of high-energy phosphate metabolites in human brain following oral supplementation of creatine-monohydrate. Psychiatry Res 2003, 123(2):87-100.

5. McMorris T, Mielcarz G, Harris RC, Swain JP, Howard A. Creatine supplementation and cognitive performance in elderly individuals. Neuropsychol Dev Cogn B Aging Neuropsychol Cogn 2007, 14(5):517-528.

6. Hass CJ, Collins MA, Juncos JL. Resistance training with creatine monohydrate improves upper-body strength in patients with Parkinson disease: a randomized trial. Neurorehabil Neural Repair 2007, 21(2):107-115.

7. Bender A, Koch W, Elstner M, Schombacher Y, Bender J, Moeschl M, Gekeler F, Muller-Myhsok B, Gasser T, Tatsch K et al. Creatine supplementation in Parkinson disease: a placebo-controlled randomized pilot trial. Neurology 2006, 67(7):1262-1264.

8. Couzin J. Clinical research. Testing a novel strategy against Parkinson's disease. Science 2007, 315(5820):1778.